VOJNICI U BiH MOĆI ĆE DA NOSE BRADE: Ustavni sud BiH delimično usvojio Izetbegovićev zahtev

Novosti online

02. 12. 2021. u 21:49

USTAVNI sud Bosne i Hercegovine delimično je usvojio zahtev lidera SDA Bakira Izetbegovića i zaključio da su „apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vere zajamčeni Ustavom BiH i Evropskom konvencijom“.

ВОЈНИЦИ У БиХ МОЋИ ЋЕ ДА НОСЕ БРАДЕ: Уставни суд БиХ делимично усвојио Изетбеговићев захтев

Banjaluka povlači saglasnost za Oružane snage BiH / Foto Avaz

Ustavni sud je, odlučujući o zahtevu Bakira Izetbegovića za ocenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, utvrdio da osporene odredbe nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH, prenose bosanski mediji.

Izetbegović je podneo apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom je tražio ispitivanje ustavnosti Pravila službe OS BiH, kojim se ne dozvoljava nošenje brade i hidžaba.

Lider SDA zahtev za ocenu ustavnosti uputio je nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice OS BiH Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane, koja je smatrala da je diskriminisana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab. Pored Mujanovićeve, sudovi su odbacili i tužbe nekoliko muških pripadnika OS BiH koji su tražili da im se omogući nošenje brade

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)