OPASNE IGRE NA BALKANU: Bivši šef diplomatije Velike Britanije - Neophodno poslati NATO trupe u BiH

Novosti online

16. 11. 2021. u 09:49

NEKADAŠNjI šef diplomatije Velike Britanije i bivši lider Konzervativne partije Vilijam Hejg u autorskom tekstu za "Tajms" osvrnuo se i na aktuelnu situaciju na Zapadnom Balkanu, navevši da je taj "region bio žarište 1914. i poprište najkrvavijih ratova u Evropi tokom devedesetih godina".

ОПАСНЕ ИГРЕ НА БАЛКАНУ: Бивши шеф дипломатије Велике Британије - Неопходно послати НАТО трупе у БиХ

Foto: Profimedia/ilustracija

On je između ostalog naveo i da je "istorija mnogo puta pokazala da zanemarujemo opasnosti na Zapadnom Balkanu".

- To je bilo žarište 1914. godine i poprište najkrvavijih ratova u Evropi tokom devedesetih godina. Ovde je Rusija pokušala osujetiti težnje miliona ljudi da žive u stabilnim i zapadno orijentisanim državama. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, intervencije na referendumu u Severnoj Makedoniji, kao i sve čvršći pritisak na politički i poslovni život u Srbiji. Kako bi se zaokružio haos, EU je zatvorila svoja vrata za daljnje proširenje, a Velika Britanija je izgubila uticaj kroz Bregzit - naveo je Hejg.

On je naveo kako Zapad, uključujući i Veliku Britaniju, nema luksuz da ignoriše dešavanja na Balkanu.

Na kraju je poručio i da je neophodno poslati NATO trupe u BiH.

- Male evropske vojne snage, poznatije kao EUFOR, trebale bi biti pojačane NATO trupama raspoređenim na strateški bitnim područjima kao što su Brčko i aerodrom u Tuzli. To zvuči dramatično, ali samo snaga i odlučnost će nas udaljiti od velikih nevolja. Kolaps u Avganistanu pokazuje šta se dešava kada Zapad izgubi pažnju. Ne može se dozvoliti da se isto desi na evropskom kontinentu. Zapad mora pogledati u hladne oči Vladimira Putina i suočiti se s njegovim taktikama. Balkan je ključno mesto za početak primene toga - kaže Hejg.

(Kosovo onlajn)

BONUS VIDEO - KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (15)