OSMICA NEĆE U PRITVOR: Sud odbio žalbu tužilaštva BiH u slučaju direktora OBA

S. M.

27. 07. 2021. u 06:08

TUŽILAŠTVO BiH je tražilo od Suda BiH da se preinači ranija odluka i da se direktoru OBA Osmanu Mehedagiću Osmici ukine pravo da se brani sa slobode i da se vrati u pritvor, ali je Sud BiH odbio taj zahtev.

ОСМИЦА НЕЋЕ У ПРИТВОР: Суд одбио жалбу тужилаштва БиХ у случају директора ОБА

Foto: AVAZ

Na zahtev Tužilaštva reagovali su i advokati Osmice koji su išli korak dalje i tražili da se ukinu i mere zabrane koje je dobio, ali je Sud i to odbacio.

Pritvor za Osmicu je zatražen, jer je tužilaštvo smatralo da bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo prouzrokovati uznemirenje javnosti i građana, s obzirom na to da su već evidentirani elementi narušavanja bezbednosti, povezani sa lišenjem slobode Mehmedagića.

Tužilac Oleg Čavka u izlaganju na ročištu problematizovao je način na koji je direktor OBA sticao diplome i nekretnine u Sarajevu i tražio izričito da se Osmica vrati u pritvor. S druge strane, Mehmedagićevi advokati Nermin Mulalić i Senka Nožica odbacili su navode tužilaštva, tvrdeći da nema osnova za dela koja se njihovom branjeniku stavljaju na teret.

Sanja Vulić, član Komisije za odbranu i bezbednost PBiH kaže za "Novosti" da je Osmica slika i prilika države u kojoj živimo.

- Neko može sve, neko ne može ništa. Kada si pod skutom SDA, onda možeš sve. Ratne zasluge su iznad zakona i države. Još jedan u nizu dokaza da budućnosti i prosperiteta u BiH nema je takođe ovaj slučaj - kaže Vulićeva.

Direktor OBA je podsećamo, uhapšen 14. jula po naredbi Tužilaštva BiH, a uhapsili su ga pripadnici MUP KS. Kako je saopšteno, Mehmedagić se tereti za krivična dela zloupotreba položaja, krivotvorenje isprave i pranje novca. Odmah nakon hapšenja usledio je žestok pritisak vlasti okupljenih oko SDA na Tužilaštvo BiH i Sud da se pusti na slobodu. Osmica je pušten iz pritvora 16. jula da se brani sa slobode.

ZABRANA KONTAKTA SA SVEDOCIMA

OSMICI je zabranjen kontakt sa svim svedocima i osumnjičenima u aferi "Diploma", uključujući i približavanje njima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo