OSMICA NA SLOBODI: Sud BiH odbacio predlog Tužilaštva za direktora OBA

S. M.

16. 07. 2021. u 16:46

OSMAN Mehmedagić, direktor OBA, pušten je na slobodu, uz mere zabrane. Kako je potvrđeno, to je odluka Suda BiH nakon današnjeg ročišta na kojem su Tužilaštvo BiH i odbrana pred sutkinjom za prethodni postupak, Tatjanom Kosović, izlagali argumente za i protiv određivanja jednomesečnog pritvora.

ОСМИЦА НА СЛОБОДИ: Суд БиХ одбацио предлог Тужилаштва за директора ОБА

Foto: AVAZ

Među merama zabrane je sastajanje s Denisom Prcićem, osnivačem i vlasnikom Američkog univerziteta u BiH, koji je takođe pre nekoliko dana pušten na slobodu, te ostalim osumnjičenima. Prcić se tereti da je omogućio Mehmedagiću nezakonito sticanje diplome. Osmica će moći obavljati dužnost direktora OBA dok se protiv njega vodi postupak.

Tužilaštvo BiH pritvor za Mehmedagića, koji je pod istragom zbog sumnje na zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprave i pranja novca, predlagalo je zbog zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi puštanje osumnjičenog na slobodu, moglo prouzrokovati uznemirenje javnosti i građana, s obzirom na to da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti, povezani sa lišenjem slobode navedenog osumnjičenog. Tužilac Oleg Čavka je objasnio kako je na nezakonit način prvi čovek OBA stekao univerzitetske diplome te nekretnine u Sarajevu.

S druge strane, Mehmedagićevi branitelji Nermin Mulalić i Senka Nožica odbacili su navode Tužilaštva i kazali da nema osnova sumnje za dela koja se njihovom klijentu stavljaju na teret.

Podvukli su da je irelevantna njegova diploma s Američkog univerziteta u Tuzli, koju Tužilaštvo smatra spornom, jer poseduje onu iz Banjaluke, za koju tvrde da je validna.

Mehmedagić je lišen slobode u sredu, a dan posle u Sarajevu i Mostaru organizirani su protesti podrške direktoru OBA , na kojima su iznete zamerke na rad Tužilaštva BiH.

Taj čin u Državnom tužilaštvu vide kao pritisak na njihov rad, a na današnjem ročištu i sudija Kosović konstatovala je kako je na sceni hajka protiv Suda. Odbrana Osmana Mehmedagića tvrdi pak da se radi o politički hajci na njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna