KRVAVI BIZNIS "KAVČANA" IZ SLOVENIJE: Naoružavali kriminalce po Evropi

Tanjug

11. 07. 2021. u 15:36

SLOVENAČKA ćelija kavačkog kriminalnog klana kupovala je u Slovačkoj oružje koje je preprodavala drugim kriminalnim organizacijama i naplaćivala u kokainu ili heroinu.

КРВАВИ БИЗНИС КАВЧАНА ИЗ СЛОВЕНИЈЕ: Наоружавали криминалце по Европи

Foto: Arhiva

List navodi da u krivičnoj prijavi koju je policija Slovenije , Kako pišu podgoričke Vijesti, u krivičnoj prijavi koju je policija Slovenije tamošnjem Specijalnom državnom tužilaštvu podnela protiv više desetina članova kavačkog klana piše da ih je automatskim i poluautomatskim oružjem snabdevao državljanin Srbije, koji je iz kućnog pritvora organizovao predaju pištolja kavčanima, a oni su ih dalje švercovali preko granica država EU, ali i u Srbiju.

Slovenačka policija uz pomoć kolega iz drugih država ušla je trag ljudima koji su za klan kupovali oružje, koristeći falsifikovana dokumenta i dozvole za nošenje oružja. To su učinili iako su na svim oduzetim pištoljima bili izbrušeni serijski brojevi, a sastavljani su od nekoliko komada oružja istog proizvođača.

Foto: Depositphotros

U istrazi su im pomogli i predstavnici EUROPOL-a preko kojih su od proizvođača oružja za svaki komad dobili podatke kojoj prodavnici je isporučen, a preko njih i došli do kupaca.

Policija Slovenije otkrila je navodno i u kojim je krivičnim delima korišćeno oružje kojim su kavčani snabdevali kriminalce, a neki pištolji oduzeti su i od njihovih članova.

U krivičnoj prijavi piše da su kuriri pištolje krili u kabini kamiona, u metalnom sanduku ležaja. Na taj način prevozili su ih od “dobavljača” u Slovačkoj do kupaca u Holandiji, Sloveniji i Srbiji.

-Zločinačko udruženje na čelu sa Filipom Vrzićem čiji nadimci na aplikaciji Sky su Drug i 10NO, pored redovnog krijumčarenja raznih vrsta droga, bavilo se i švercom oružja, uglavnom poluautomatskih i automatskih pištolja. Za koordinaciju nabavke, prevoza i prodaje oružja bili su zaduženi Vrzić i Klemen Kadivec koji je koristio Sky nadimke Tom Ford, Sand Man i.... Vrzić je nelegalno oružje kupovao u Bratislavi, od državljanina Srbije koji je u to vreme bio u kućnom pritvoru, piše u prijavi.

U prijavi je navedeno da je ta zločinačka grupa između 22. februara i 29. aprila 2019. godine iz Slovačke u Holandiju pet puta prošvercovala veće količine poluautomatskih pištolja. Nakon svake predaje oružja u Holandiji, u Sloveniju su se vraćali sa kokainom.

Slovenačka policija 14. maja razbila je tamošnju ćeliju kavačkog kriminalnog klana i osumnjičila najmanje 60 osoba za šverc droge, oružja i nezakonito prebacivanje miliona zarađenih od tog posla iz Španije u Beograd.

Identifikovali su 48 članova, a prijavu su podneli i protiv više desetina neidentifikovanih članova te organizovane kriminalne grupe sa kojima su komunicirali putem kriptovane Sky aplikacije.

Policija je otkrila da je u toj grupi bilo 20 državljana Slovenije, 12 iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dva crnogorska državljanina i jedan iz Makedonije.

Policija ih sumnjiči da su od avgusta 2018. do maja 2021. godine počinili više desetina krivičnih dela vezanih za šverc droge, oružja, novca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)