GLASOVI VEHABIJA NA JEDNOM MESTU: Šta se krije iza osnivanja Bosanske narodne stranke u BiH

S. M.

30. 06. 2021. u 07:00

BOSANSKA narodna stranka, koja je zvanično registrovana i nastupaće pod sloganom "Vera, narod, država", ima za cilj skupljanja glasova radikalnih islamista širom BiH, a kojih ima u BiH preko 100.000, kaže za "Novosti", Dževad Galijašević ekspert za borbu protiv radikalnog islama.

ГЛАСОВИ ВЕХАБИЈА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Шта се крије иза оснивања Босанске народне странке у БиХ

Foto RTRS/BNS

Inače, osnivač i predsednik "BNS - Vera, narod, država" je profesor Sanin Musa, a medijima se predstavio kao profesionalni teolog, predavač i pisac, autor više dela na temu islamskog poimanja društva, življenja, ekonomije, istorijata i politike.

Galijašević ističe da je Musa obaveštajni projekat bošnjačke ratne strukture i da je bio pripadnik "Muslimanske omladine" koja je zabranjena zbog terorističkog napada na Njujork 11. septembra 2001. godine.

- Čak je pod znakom pitanja i kakav je to Musa profesor. Završio je Zukorlićev fakultet u Novom Pazaru, ali se ne može govoriti o nekom akademskom zvanju ili poznavanju islama jer to što Musa priča je radikalni islam i podrška vehabijama i selefijama - ističe Galijašević i dodaje da poruke Muse kako je selefijski daija, ili učenjak, idu u prilog u kom smeru deluje.

Foto Avaz/M. Kadrić

Sanin Musa Foto Avaz/M. Kadrić

On kaže da će ova stranka imati zadatak da okupi oko sebe "bradate radikalne islamiste" iz BiH.

- U istupima Musa određuje ko je pravi musliman ili ko je izdajnik. Ova partija i njen samoprozvani lider su ružno lice islama u BiH i ružno lice Bošnjaka u Bosni - ističe Galijašević.

Prema njegovim rečima očigledno se napravila računica u radikalnim islamskim krugovima BiH da se okupe u jednu stranku i tako dobiju političke predstavnike u legitimnim institucijama BiH.

- Musa i BNS su deo bosanskog selefizma i vehabizma i radikalna percepcija islama - ističe na kraju Galijašević.

RADIKALNI ISLAMISTI

NAŠ sagovornik Dževad Galijašević (na slici) kaže da ni u jednom građanskom društvu ne možete zagovarati pokret vera, narod i država jer su to odvojene stvari, ali radikalni islamisti to sve stavljaju pod jedan kišobran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)