BOŠNJACI RAZBILI DIPLOMATSKU MREŽU: Samovolja Bakirovog SDA dovela do katastrofalnog stanja u međunarodnoj politici BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 06. 2021. u 08:12

POSLEDNjI diplomatski skandal BiH, kada je ambasador BiH pri Savetu bezbednosti UN Sven Alkalaja, kadar SDA i Bakira Izetbegovića bez saglasnosti Predsedništva BiH na sednici komentarisao presudu generalu Mladiću, pokazao je da SDA i bošnjačko političko Sarajevo žele potpunu kontrolu nad diplomatskom mrežom BiH. Iako je srpski član i predsedavajući PBiH Milorad Dodik uputio pismo SB UN i naveo da Alkalaj nema saglasnost PBiH da govori, "Bakirov vojnik" je to ipak uradio.

БОШЊАЦИ РАЗБИЛИ ДИПЛОМАТСКУ МРЕЖУ: Самовоља Бакировог СДА довела до катастрофалног стања у међународној политици БиХ

Foto S. Mišljenović

Ovim je samo nastavljena praksa koju je uspostavila Bisera Turković, ministar spoljnih poslova BiH i član SDA da se u BiH spoljnoj politici mora samo poštovati stav bošnjačkog političkog kora i ništa drugo!

Zbog ovakvog delovanja ministarke Turković i bošnjačkih kadrova u diplomatsko-konzularnoj (DK) mreži BiH ubuduće svi ambasadori koji su imenovani na predlog RS moraju se obraćati prvo Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH, a ne MIP BiH.

- Porušene su procedure. Dao sam instrukciju svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković i da se obrate kabinetu srpskog člana Predsedništva i da ćemo koordinirati aktivnost - poručio je Milorad Dodik, srpski član PBiH.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti", da politika čiji je jedan od vrednijih izvršilaca Bisera Turković u suštini najdirektnije razara institucije na čijem su čelu, a samim tim i BiH, iako su im "puna usta" priče o tome kako je žele sačuvati i učiniti funkcionalnom.

- Poslovnik kaže da bez usaglašenosti sva tri člana ne može da bude ni nastupa ambasadora. Ako kršite pravila svoje zemlje, naravno da ne možete biti relevantan faktor u svetu i naravno da ne možete tražiti od drugih aktera da se pridržavaju tih istih pravila - pojašnjava Snježana Novaković Bursać. - Ministarka Turković degradira uravnoteženu nacionalnu strukturu u ministarstvu na čijem je čelu dovodeći na rukovodna mesta isključivo Bošnjake na štetu Srba, daje nezakonite instrukcije DK mreži, vređa predstavnike srpskog naroda poredeći ih sa nacistima.

Očigledno je, tvrdi Snežana Novaković Bursać, da se ne radi o nekakvoj brizi za funkcionalnost BiH, za njen ugled u svetu, nego o pokušaju stvaranja partijsko-porodičnih institucija, što iziskuje odgovarajuću reakciju koja, što se tiče SNSD, neće izostati.

NA UDARU TURKOVIĆEVE

MARKO Milisav, ambasador BiH u Kanadi, a koji je bio na meti Bisere Turković jer nije želeo da provodi njenu samovolju, kaže, za "Novosti", da je pozicija ambasadora BiH imenovanih iz reda srpskog naroda nezahvalna jer se stalno pokušava da se tzv. diplomatija BiH pretvori u bošnjačku diplomatiju.

- Ambasadori iz reda srpskog naroda pridržavaju se ovih pravila profesionalno se odnoseći prema svojim zadacima predstavljanja sva tri konstitutivna naroda. Nažalost, određen broj predstavnika, pre svega bošnjačkog naroda, zastupa politiku samo jedne strane i jednog naroda - ističe Milisav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)