ULICE SRAMOTE: Hrvatska još slavi ustaške sledbenike

V. N.

10. 06. 2021. u 18:48

HRVATSKI istoričar Hrvoje Klasić je ponovo uzburkao duhove kada je u svom poslednjem autorskom tekstu za portal NET, naveo dvadesetak imena osoba po kojima su nazvane ulice širom Hrvatske - od Dubrovnika, Vodica, Pakoštana, Zadra, Paga, Svetog Roka i Svetog Ilije, preko Zagreba, Petrinje, Bjelovara, Davora, Pleternice, Slavonskog Broda, Vinkovaca sve do Erduta - a te osobe su sprovodile ili podržavale genocidnu politiku.

УЛИЦЕ СРАМОТЕ: Хрватска још слави  усташке следбенике

Arhiva

Na taj način je hrvatska država, kaže Klasić, odala priznanje pojedinim ustašama.

Ovaj istoričar je prethodno podsetio da je o nekima već ranije pisao kao što je, na primer, Mile Budak, Julije Makanec ili Vilim Cecelj. Neke, pak, u ovom tekstu spominje, kaže, prvi put, a reč je o Josipu Astaloši, katoličkom svešteniku koji je učestvovao u proterivanju i pokatoličavanju Srba iz Slavonije. Ili, Petru Bakiću, Antunu Bonifačiću, Šimi Debeliću, kao i Vladimiru Jurčiću koji je u svojim pesmama slavio "ustaške heroje" poput Jure Francetića i Ante Pavelića. Ili Branka Klarića, koji je takođe svojim pesmama slavio NDH, Pavelića i Francetića.

Klasić navodi i Peru Kojakovića, generala Vladimira Krena, komandanta vazduhoplovstva NDH, Filipa Lukasa, Franju Nevistića, Vinka Nikolića, Ivana Oršanića, Antu Sugju i Josipa Šprljana.

Klasić piše da svi oni imaju zajedničko to da su bili na visokim političkim, vojnim, verskim i društvenim funkcijama u NDH, kao i da su podržavali i sprovodili ustašku ideologiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)