ŠMIT UMESTO INCKA, OD RUSA STIŽE VETO? OHR potvrdio da dosadašnji visoki predstavnik nakon 12 godina napušta BiH

S. M.

28. 05. 2021. u 07:31

NAKON 12 godina na mestu visokog predstavnika u BiH (OHR) Valentin Incko je juče podneo ostavku a na njegovo mesto je imenovan nemački diplomata Kristijan Šmit.

ШМИТ УМЕСТО ИНЦКА, ОД РУСА СТИЖЕ ВЕТО? ОХР потврдио да досадашњи високи представник након 12 година напушта БиХ

Foto: Tanjug

Šmita su imenovali ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIK), ali bez saglasnosti Rusije koja je bila protiv imenovanja. Da bi Šmit preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH od 1. avgusta mora biti potvrđen u Savetu bezbednosti UN i to je jedino što priznaje Republika Srpska, sve ostalo je antidejtonsko delovanje, poruka je iz Srpske.

Inače, iz Rusije je u više navrata poručeno da se OHR mora zatvoriti i da se mora završiti strani protektorat u BiH. Zbog ovoga RS očekuje da na sednici SB Rusija stavi veto na imenovanje Šmita.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je da je ostavka Valentina Incka blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi.

- On je podneo ostavku u nameri da se provuče Kristijan Šmit i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom. Imao sam naznake da će do ovoga doći pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to podrazumeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su RS, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska - istakao je Dodik.

Foto OHR

Sednica PIK na kojoj je izabran Kristijan Šmit

On je naglasio da je samo Karl Bilt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je PIK nešto usaglasio i predao SB UN.

On kaže da će se videti šta će biti na SB i da Srpska ima neka uveravanja.

- Blefiranje stranaca ide dalje i međunarodna zajednica želi da razbije lokalni politički ambijent i opoziciju stave na svoju stranu. Cilj stranaca je da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promene Ustav, ali Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definišu. To je suština - rekao je Dodik.

Miloš Šolaja, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, kaže, za "Novosti", da Šmita treba da potvrdi SB i realno je očekivati da će Rusija staviti veto na ovu odluku.

- Iako se mnogi u BiH, pre svega Sarajevu, već raduju zbog imenovanja Šmita, treba sačekati sednicu SB - kaže Šolaja.

ADVOKAT I NEMAČKI POLITIČAR

U BIOGRAFIJI Kristijana Šmita stoji da je po zanimanju pravnik i advokat. U vreme dok je bio državni parlamentarni sekretar u Ministarstvu odbrane, postao je prepoznatljiv po svom zagovaranju NATO članstva Hrvatske. Od 2014. do 2018. bio je savezni ministar za poljoprivredu. Nemački je političar iz CDU sestrinske stranke iz Bavarske - Hrišćanske socijalne unije (CSU). OD 1990. je član Bundestaga. Igra važnu ulogu u spoljnoj politici Nemačke. Poznat je po tome što ima posebno dobre odnose sa Izraelom, Hrvatskom, Austrijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati