SEĆANJE NA MINU: U Beču postavljena spomen - ploča kćerci reformatora srpskog jezika

J.SIMIĆ

10. 06. 2021. u 16:20

U BEČU je na zgradi Rasumowskygasse 22, u trećem bečkom okrugu, postavljena spomen-ploča Vilhelmini Mini Karadžić, ćerci reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, čiji se spomenik nalazi ispred iste zgrade, okružen cvećem i zelenilom, saopštilo je na svom fejsbuk profilu Austrijsko-srpsko kulturno društvo "Vilhelmina Mina Karadžić.

СЕЋАЊЕ НА МИНУ: У Бечу постављена спомен - плоча кћерци реформатора српског језика

FOTO: Austrijsko-srpsko kulturno društvo

Spomen-ploču je postavilo Austrijsko-srpsko kulturno društvo "Vilhelmina Mina Karadžić" koje se u svojim aktivnostima, između ostalog, zalaže za oživljavanje lika i dela Mine Karadžić, pesnikinje, prevodioca i prve srpske slikarke.

FOTO: Austrijsko-srpsko kulturno društvo

Predsednica Društva Prof. Svetlana Matić se zahvaljuje MSP Upravi za saradnji sa dijasporom i Srbima u regionu na podršci, Zajednici srpskih klubova u Beču, stanarima i vlasniku zgrade, uz čiju je pomoć i saglasnost ovaj projekat i realizovan. Idejni projekat za spomen-ploču izradio je Borivoje Lukić, vajar iz Beograda.

- Zvanično otvaranje spomen-ploče biće u narednom periodu, ukoliko epidemiološke mere, vezane za Kovid 19 budu dozvolile, o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.- navela je Matićeva.

FOTO: Austrijsko-srpsko kulturno društvo

Podsećamo, Svetlana Matić je objavila knjigu "Pevam danju, pevam noću - Pisma Mini Karadžić" na srpskom i nemačkom jeziku, u kojima je istakla značaj i doprinos Vukove ćerke u očuvanju srpskog jezika i nacionalnog i kulturnog identiteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa