ŽRTVOVANI POSLE VELIKE OLUJE: U Peruu nađeni kosturi više od 140 dece i 200 lama, iščupana su im srca da bi zadovoljili bogove! (VIDEO)

Novosti online

10. 04. 2021. u 00:58

TELA dece od pet do 14 godina starosti i lama pronađena su na nalazištu HuančakČimuito-Las Ljamas u Peruu.

ЖРТВОВАНИ ПОСЛЕ ВЕЛИКЕ ОЛУЈЕ: У Перуу нађени костури више од 140 деце и 200 лама, ишчупана су им срца да би задовољили богове! (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Područje je bilo deo carstva naroda Čimu, dominantne kulture uz peruansku obalu prije nego što su ih porazile Inke.

Arheolozi su na nalazištu radili punih pet godina i otkrili stotine tela pokopanih na području veličine 700 kvadratnih metara.

Radi se o najvećem poznatom žrtvovanju dece u Novom Svetu, tvrde stručnjaci.

Tragovi sečenja na kostima i razmeštena rebra sugerišu da se deci i lamama otvarao grudni koš da bi im se uklonila srca.

Debeli sloj blata iznad pronađenih kostura sugeriše da je žrtvovanju prethodila velika oluja, koja je izazvala poplave i klizišta, što je moguće potaknulo pokolj da se zadovolje bogovi i zaustavi nevreme.

Američki arheolog Džon Verano, član grupe koja je istraživala nalazište, kaže da su “svi bili iznenađeni otkrićem”.

- U etnoistorijskim izvorima nije bilo nikakvih sugestija da je bilo ovolikog žrtvovanja dece ili životinja - kazao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024