OVO JE GROBLJE BRODOVA: Krah turizma doveo je do novog biznisa - stotine kruzera usidreno zbog korone

Novosti onlajn

05. 10. 2020. u 22:20

ZBOG pandemije virusa korona koja je dovela do kraha turizma, pored aviona, širom sveta počeli su da se gomilaju i brodovi za koje u ovom trenutku nema posla.

ОВО ЈЕ ГРОБЉЕ БРОДОВА: Крах туризма довео је до новог бизниса - стотине крузера усидрено због короне

Foto: Printscreen/Jutjub

Neki od njih usidreni su u turskoj luci Alijagi koja služi za recikliranje brodova.

Tamo je svoje mesto našao i veliki broj brodova iz Velike Britanije i SAD.

Još u martu, američke vlasti su zabranile plovidbu kruzerima zbog čega su oni morali da ostanu na svojim pozicijama, a slične naredbe su izdale i mnoge druge zemlje, piše Kurir.

Pre pandemije, pojedine turske luke su obično primale teretne brodove, ali se sada tamo nalazi i veliki broj gigantskh kruzera koji se potom recikliraju.

- Zabeležili smo porast u tom sektoru zbog krize. Kada brodovi više nisu mogli da nalaze poslove, okrenuli su se rasformiranju i prodaji delova - rekao je direktor Asocijacije za recikliranje brodova Kamil Onal.

Kako je naveo, oko 2.500 ljudi je radilo u nekoliko timova oko 6 meseci kako bi "rasturili" jedan putnički brod. Plovila dolaze iz Britanije, Italije i SAD.

Ovakva "groblja brodova" su povećala količinu čelika, dobijenog iz delova brodova, na 1,1 milion tona. U januaru je ta cifra iznosila oko 700.000 tona.

- Pokušavamo da ovu krizu pretvorimo u novu priliku za posao - dodao je Onal.

Čak i ne-metalni delovi ne odlaze na otpad već se koriste u druge namene, a za njih su zainteresovani mnogi hotelski radnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)