SATELIT NEZAUSTAVLJIVO IDE PREMA ZEMLJI: Gde će pasti? Hoće li izgoreti?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 02. 2024. u 00:00

NEZAUSTAVLjIVI evropski satelit ERS-2 trebalo bi da u sredu uđe u Zemljinu atmosferu, gotovo 30 godina nakon što je lansiran, i da se pri ulasku raspadne na delove i sagori.

САТЕЛИТ НЕЗАУСТАВЉИВО ИДЕ ПРЕМА ЗЕМЉИ: Где ће пасти? Хоће ли изгорети?

Foto: Jutjub/Tech Insider

Budući da je ponovni ulazak „prirodan“, jer ljudi ga ne kontrolišu, nemoguće je tačno predvideti kada i gde će šta da se dogodi, smatra Evropska svemirska agencija (ESA). Ipak, kako se sreda približava, agencija može s većom sigurnošću da govori o tome šta će se dogoditi.

ESA je svoju najnoviju prognozu objavila u utorak, predviđajući da će satelit ponovo ući u Zemljinu atmosferu u sredu u 11.14 sati. Postoji „prozor neizvesnosti“ zbog nepredvidive solarne aktivnosti, što znači da bi se ponovni ulazak mogao dogoditi i do 15 sati pre ili posle predviđenog vremena, piše „Skaj njuz“.

Objavljena je i fotografija satelita koji se kreće prema atmosferi. Fotografije su nastale između 14. januara i 3. februara, kada je ERS-2 još bio na visini od preko 300 kilometara. Sad je na nadmorskoj visini od oko 200 kilometara i pada za više od 10 kilometara svakog dana, pri čemu se brzina njegovog spuštanja brzo povećava.

Kada dostigne visinu od oko 80 kilometara, počeće da se lomi a onda i da gori. Neki fragmenti bi mogli stići do Zemlje, upozorila je ESA, ali će najverovatnije pasti u okean.

-Rizici povezani s ponovnim ulaskom satelita vrlo su niski, pokazuju informacije ESA.

Rečeno je da nijedan od ovih fragmenata neće sadržavati nikakve otrovne ili radioaktivne supstance.

ERS-2 lansiran je 1995. godine i u to vreme bio je najsofisticiraniji evropski svemirski brod za posmatranje Zemlje.

-Pružio nam je nove uvide o našoj planeti, hemijskom sastavu naše atmosfere, ponašanju naših okeana i učincima aktivnosti čovečanstva na našu okolinu, objasnio je Mirko Albani, rukovodilac ESA Programa svemirske baštine.

Nakon 16 godina u orbiti, ESA je odlučila da prekine svoju misiju i „deorbitira“ satelit. To je uključivalo korišćenje preostalog goriva i smanjenje visine sa 785 na 573 kilometra. Tako je smanjena mogućnost sudara s nečim drugim u svemiru i skraćeno vreme u orbiti nakon završetka misije.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!