DRAKULIN SENDVIČ: Nova svemirska misterija koja zbunjuje nauku (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 02. 2024. u 23:34

NOVOIDENTIFIKOVANI objekat u Mlečnom putu dobio je nadimak Drakulin čivito (jelo slično sendviču), jer izgledom podseća na urugvajski naciolani specijalitet.

ДРАКУЛИН СЕНДВИЧ: Нова свемирска мистерија која збуњује науку (ФОТО)

Foto: Shutterstock/Denis Belitsky

Objekat je otkrio tim predvođen Ciprianom Bergeom iz Američke mornaričke opservatorije, a ta kosmička tvorevina je zapravo mlada zvezda okružena gustim diskom prašine i gasova.

Drakulin sendvič deli svoju jedinstvenu inspiraciju za ime sa sličnim objektom opaženim u Mlečnom putu još 1985. godine, poznatim kao Gomezov hamburger. Neverovatno, Drakulin sendvič blizak je odraz navedenog prethodnika, koji se nalazi udaljen otprilike 980 svetlosnih godina i pokazuje uporedivu orijentaciju, nudeći čudnu perspektivu na proces formiranja zvezda.

I Drakulin sendvič i Gomezov hamburger, prkose konvencionalnoj povezanosti sa zvezdanim rasadnicima, obično bogatim materijalima za stvaranje novih zvezda, budući da se čine izolovanim urelativno praznom prostoru. Misterija se dodatno produbljuje jer objekti izazivaju naučno razumevanje procesa rađanja zvezda.

Naučnici, uključujući Bergea i njegove kolege, otkrili su detalje o Drakulinom sendviču, identifikujući centralnu zvezdu kao vruću zvezdu tipa Herbig Ae koja izgara na temperaturi od oko 8000 Kelvina (7727 Celzijusova stepena). Pratećidisk ima radijus od 1650 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica jednaka je udaljenosti Zemlje od Sunca) i sadrži materijal mase približno 0,2 Sunca.

Ono što Drakulin sendvič razlikuje od njegovog kosmičkog rođaka jeste prisustvo dva stršeća vlakna nalik očnjacima, nagoveštavajući rasipanje omotača oko zvezde i ukazujući na njenu mladost.

Navedeno otkriće ne samo da pruža jedinstvenu priliku da se pronikne u vertikalnu strukturu formiranja zvezda, već takođe postavlja pitanja o prevalenciji izolovanih vrlo mladih zvezda u svemiru. To otkriće podstiče astronome na razmišljanje o poreklu tih usamljenih entiteta u tami svemira, bacajući svetlo na fascinantnu svemirsku misteriju.

Dok studija u vezi sa ovim otkrićem čeka objavljivanje u „The Astrophysical Journal Letters“ i trenutno je dostupna na repozitorijumu arXiv, naučnici naglašavaju da slučajno otkriće Drakulinog sendviča sugerišepostojanje više takvih primera koji nisu povezani s poznatim područjima stvaranja zvezda, a koji čekaju da budu otkriveni u ogromnom svemirskom prostranstvu, preneo je „Sajens alert“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!