NOVA NAUČNA SAZNANJA: Naučnici otkrili fenomene nalik aurori u atmosferi Sunca

Novosti online

16. 11. 2023. u 01:11

NAUČNICI su otkrili sunčeve pege koje emituju radijske emisije slične aurori. Ovo je prvo takvo zapažanje do sada, koje takođe dovodi u pitanje ljudsko razumevanje Sunca i solarnih procesa.

НОВА НАУЧНА САЗНАЊА: Научници открили феномене налик аурори у атмосфери Сунца

Foto: Free Images Pixabay

U iznenađujućem novom otkriću, naučnici su primetili fenomene nalik aurori u atmosferi Sunca, izazivajući ljudsko razumevanje zvezdanih magnetnih procesa.

Tim naučnika na čelu sa Siđi Jouom sa Tehnološkog instituta u Nju Džersiju snimio je neviđen tip dugotrajnih polarizovanih radio bljesaka iz sunčeve pege, koji su trajali više od nedelju dana.

GDE SE MOGU NAĆI SOLARNE AURORE?

-Otkrili smo neobičnu vrstu dugotrajnih polarizovanih radio bljesaka koji izviru iz sunčeve pege a koji traju više od nedelju dana. Ovo se prilično razlikuje od tipičnih, prolaznih solarnih radio talasa koji obično traju nekoliko minuta ili sati. To je uzbudljivo otkriće koje ima potencijal da promeni naše razumevanje zvezdanih magnetnih procesa, objašnjava Jou.

Aurore, koje su fenomeni koji se obično povezuju sa Zemljom, nalaze se širom Sunčevog sistema, pa čak i na Jupiterovim mesecima. One nastaju kao rezultat interakcije solarnih čestica sa linijama magnetnog polja planeta ili njihovih prirodnih satelita, stvarajući sjaj kao rezultat ove interakcije. Dok je vidljiva svetlost aurore dobro poznata naučnicima, radio emisije iz aurore su manje proučavane.

Jouov tim je primetio slične radio aurore iznad sunčeve pege, privremeno tamnog regiona izazvanog intenzivnim magnetnim poljima, što ukazuje na snažno ubrzanje magnetnog polja solarnih čestica. Istraživanje u vezi sa ovom temom objavljeno je u časopisu „Nature Astronomy“.

Njihova analiza ukazuje na maser (akronim za mikrotalasno pojačanje stimulisanom emisijom zračenja, engl. microwave amplification by stimulated emission of radiation) elektron-ciklotronsku emisiju (ECM), koja uključuje energetske elektrone zarobljene u konvergentnim magnetnim poljima unutar sunčevih pega.

-Hladniji i intenzivno magnetni regioni sunčevih pega pružaju povoljno okruženje za ECM emisiju, objašnjava Jouo, upoređujući ovo sa magnetnim polarnim kapama na planetama i zvezdama, nudeći lokalni solarni analog za dalje proučavanje ovog specifičnog fenomena.

 

SKLAPANjE SLAGALICE

Zvezde koje emituju auroralne radio signale nisu bez presedana. Poslednjih godina, naučnici su identifikovali zvezde koje emituju neobične radio talase povezane sa orbitirajućim egzoplanetama.

Blizina Sunca omogućava otkrivanje slabijih emisija ovog tipa. Naučnici predlažu da aktivnost solarne baklje u blizini sunčeve pege ubrizgava energetske elektrone u petlje magnetnog polja, stvarajući ono što nazivaju „radio aurora sunčeve pege“. Ovo otkriće pruža jasne dokaze o uključenim mehanizmima i otvara puteve za proučavanje magnetne aktivnosti zvezda i ponašanja zvezdanih pega na udaljenim zvezdama, preneo je „Sajens alert“.

-Počinjemo da sastavljamo slagalicu o tome kako energetske čestice i magnetna polja međusobno deluju u sistemu sa prisustvom dugovečnih zvezdanih pega, koje se protežu izvan našeg Sunca do udaljenih zvezda, kaže solarni fizičar Surajit Mondal, koji je član Juovog tima.

Naučnici takođe planiraju da ispitaju arhivske podatke u potrazi za dokazima o sunčevoj aurori u prethodnim eksplozijama solarnih baklji.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu