OPASNIJI OD DINOSAURUSA: Nađena lobanja opasnog predatora koji je šetao Zemljom pre dinosaurusa (VIDEO)

Novosti online

22. 09. 2023. u 00:00

DINOSAURUSI imaju reputaciju najstrašnijih drevnih grabljivaca, ali novo istraživanje ukazuje na to da su 40 miliona godina pre njih našim planetom harali jednako strašni predatori.

ОПАСНИЈИ ОД ДИНОСАУРУСА: Нађена лобања опасног предатора који је шетао Земљом пре диносауруса (ВИДЕО)

Foto Z. Gligorijević

Naučnici su u Brazilu pronašli fosil, gotovo potpuno očuvanu lobanju i kosti, opasne zveri stare 265 miliona godina. Lobanja pampafoneus bikaija, velika oko 36 centimetara, otkrivena je u blizini Sao Gabrijela.

STRAH I TREPET ZA SVE ŠTO MU SE NAĐE NA PUTU

-Ova životinja je izgledala opasno, sigurno je bila strah i trepet za sve što joj se našlo na putu, rekla je Stefani Pirs, paleontolog sa Univerziteta Harvard. Pampafoneus spada u ranu grupu dinocefala, velikih primitivnih gmizavaca koji su živeli u periodu perma, a izumrli su otprilike 30 miliona godina pre pojave dinosaurusa.

Nisu svi dinocefali bili mesožderi, ali pampafoneus sigurno jeste.

-Životinja je imala velike, oštre očnjake prilagođene za hvatanje plena, kazao je Felipe Pineiro, paleontolog s Federalnog univerziteta Pampa (UNIPAMPA) u Brazilu, prenosi Sajens alert.

-Raspored zuba i kranijalna arhitektura ukazuju na to da je mogao da žvaće i kosti, slično kao moderne hijene, dodao je on. Pampafoneus je živeo na kraju perma, neposredno pre najvećeg do sada masovnog izumiranja, kada je nestalo 86 odsto svih životinjskih vrsta na Zemlji.

Fosili drugih dinocefala prethodno su pronađeni u Rusiji i Južnoj Africi, ali pampafoneus bikai jedina je poznata takva vrsta u Brazilu. Paleontolozi navode da ovaj dobro očuvani fosil otkriva nove karakteristike koje su pre bile nepoznate (2008. je pronađena manja lobanja).

VISOK TRI METRA, TEŽAK 400 KILOGRAMA

-Pronalazak nove lobanje pampafoneusa nakon toliko vremena izuzetno je važan za bolji uvid u život ove životinje, pošto je ranije bilo teško razlikovati od njenih srodnika čiji su ostaci nađeni u Rusiji, rekao je paleontolog Mateus A. Košta Santos iz UNIPAMP-a.

Pampafoneus je mogao da dostigne visinu od tri metra i da teži neverovatnih 400 kilograma. Ali on se ne ističe samo zbog svoje veličine. Ovaj drevni predator je imao gusto građenu lobanju, kao i mnogi drugi dinocefali, po čemu je ova vrsta i dobila svoje ime – koje na grčkom znači „strašna glava“.

Nakon analize lobanje stručnjaci su ustanovili da bi za sada neidentifikovana čeljusna kost mogla da potiče od još veće verzije pampafoneusa bikaija, odnosno da ta „strašna glava“ možda čak ni ne pripada odrasloj jedinki, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu „Zoolodžikal džurnal of linena sosajati“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024