REVOLUCIJA U HIRURGIJI: Zašto je pacijentkinji „odštampani nos“ prvo bio presađen na ruku (FOTO)

Novosti online

04. 09. 2023. u 21:35

HIRURZI u Francuskoj presadili su ženi koja je zbog raka izgubila deo lica novi nos koji su pre toga „odštampali“ u laboratoriji.

РЕВОЛУЦИЈА У ХИРУРГИЈИ: Зашто је пацијенткињи „одштампани нос“ прво био пресађен на руку (ФОТО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Naime, nos izrađen po narudžbi gotovo je u potpunosti napravljen u naučnom centru, ali krvni sudovi su presićušni i suviše složeni za 3D štampanje pa su ga naučnici prvo pričvrstili pacijentkinjina ruku kako bi se razvio preko potreban sistem snabdevanja krvlju, piše „Sajens alert“.

Nakon što se dva meseca razvijao na njenoj ruci, hirurzi su joj nos konačno presadili na lice. Operacija je trajala šest sati, a lekari su pazili da povežu njegove nove krvne žile sa slepoočnicom pacijentkinje.

DESET GODINA IZOLACIJE

Hirurzi sa Instituta za rak Univerziteta Tuluz su objavili da je njihova pacijentkinja jako dobro.

-Kada sam se probudila sledećeg dana, bila sam potpuno skrhana. Nisam izašla napolje deset godina, a suprug i ja smo odlučili da ćemo uskoro opet izaći u restoran, rekla je pacijentkinja za „Mond“.

Tako je posle devet godina i nekoliko neuspelih rekonstrukcija lica, pacijentkinji nos napokon „vraćen“. Sada, navodno, može da oseti mirise bolje nego ikad.

-Ova vrsta rekonstrukcije nikada pre nije izvedena na tako krhkom i slabo prokrvljenom području, saopštili su iz bolnice.

Hirurzi u Francuskoj se sada nadaju da će moći da upotrebe ovu revolucionarnu tehniku u budućnosti prilikom presađivanja drugih telesnih implantata.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)