MISTERIOZNE TAMNE MRLJE NA NEPTUNU: Prvi put uočene sa Zemlje (VIDEO)

Novosti online

25. 08. 2023. u 23:25

VELIKE tamne mrlje u atmosferi Neptuna misterija su još od kako je pored ove planete proletela letelica „Vojadžer 2“ 1989. godine.

МИСТЕРИОЗНЕ ТАМНЕ МРЉЕ НА НЕПТУНУ: Први пут уочене са Земље (ВИДЕО)

Foto: Piksabej

Sada su naučnici prvi put uočili jednu od tamnih mrlja u Neptunovoj atmosferi uz pomoć instrumenata sa Zemlje u izuzetno visokoj rezoluciji. To će pomoći naučnicima da razreše misteriju tamnih mrlja u atmosferi Neptuna, zbog čega su one takve i zašto se razlikuju od sličnih pojava na drugim planetama.

ŠTA SU TAMNE MRLjE NA NEPTUNU

-Od prvog otkrića tamnih mrlja, pitao sam se šta su te kratkotrajne pojave. Apsolutno sam oduševljen što smo sada ne samo uspeli da ih uočimo sa Zemlje, već smo uspeli i da snimimo njihov spektar refleksije, kaže astronom Patrik Irvin sa Univerziteta Oksford.

Tamni vrtlozi u Neptunovoj atmosferi zapravo su anticiklonske oluje, poput Velike crvene tačke na Jupiteru, ali se razlikuju u nekoliko ključnih stvari i to na misteriozan način, liše „Sajens alert“. Tako su, na primer, oni veoma kratkog veka, pojavljujući se i nestajući na svakih par godina.

Smatra se takođe da su gotovo bez oblaka u svom centru, za razliku od olujnih vrtloga na Saturnu i Jupiteru. Oblaci koji mogu da se detektuju u njima su paperjasti beli oblaci na obodima, verovatno nastali kao rezultat zamrzavanja gasova u ledene kristale metana, kako se podižu na veću visinu.

Međutim, proučavanje ove pojave bilo je veoma teško zbog Neptunove udaljenosti i kratkog veka tih vrtloga. Od 1994. godine, teleskop Habl bio je jedini instrument koji je mogao da ih prati, što je ograničavalo talasne dužine na kojima planeta može da bude viđena.

NOVI POGLED NA NEPTUN SA ZEMLjE

Kada se veliki olujni vrtlog pojavio 2018. godine, Irvin i njegov tim koristili su drugi instrument: spektrograf MUSE Veoma velikog teleskopa Evropske južne opservatorije u pustinji Atakama u Čileu.

MUSE je uspeo da detektuje sunčevu refleksiju sa Neptuna i da je razdvoji u talasne dužine koje je čine i rekonstruiše 3D spektar planete.

Različite talasne dužine su povezane sa različitim visinama u Neptunovoj atmosferi, pa su naučnici uspeli da izračunaju visinu tamnih mrlja. I došli su do iznenađujućeg otkrića: one nisu „rupe“ u Neptunovoj atmosferi.

Tamnija boja, najverovatnije se javlja kao rezultat tamnjenja čestica u sloju vodonik-sulfida koji se nalazi neposredno ispod gornjeg sloja atmosferske aerosolne magle. Naučnici veruju da bi to mogao da bude rezultat lokalnog zagrevanja u dubljim delovima anticiklonskog vrtloga, zbog čega isparava zaleđeni vodonik-sulfid, čime se otkriva tamnije središte vrloga. Zapažanja naučnika su u skladu sa činjenicom da čestice u gornjim slojevima aerosola postaju manje, smanjujući i prozirnost.

Naučnike je sačekalo još jedno iznenađenje: svetli oblak „pridružen“ vrtlogu. To nije bio jedan od metanskih oblaka koji se nalaze u Neptunovim vrtlozima, već oblak kakav do sada nije viđen: umesto da bude visoko u atmosferi, on se nalazio na istoj visini kao i tamni vrtlog.

-Ovo je zapanjujući napredak u ljudskoj mogućnosti da posmatra kosmos. Do sada smo mogli da detektujemo tamne mrlje samo uz pomoć letelica, kao što je bio „Vojadžer“. Potom smo dobili mogućnost da ih posmatramo uz pomoć „Habla“. Sada smo napredovali do toga da možemo da ih posmatramo sa Zemlje, rekao je astronom Majkl Vong sa Univerziteta Kalifornija.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)