PROVELA U AMERICI 20 GODINA: DŽinovska panda Ja Ja vraćena u Kinu (FOTO)

Novosti online

27. 04. 2023. u 23:55

DžINOVSKA kineska panda Ja Ja vraćena je u Kinu nakon 20 godina provedenih u zoološkom vrtu u Sjedinjenim Američkim Državama.

ПРОВЕЛА У АМЕРИЦИ 20 ГОДИНА: Џиновска панда Ја Ја враћена у Кину (ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

Panda, stara 22 godine, stigla je na aerodrom Pudong u Šangaju nakon 16-časovnog leta teretnim avionom. Ona će biti u karantinu, pre nego što bude transportovana u zoološki vrt u Pekingu, prenosi Kjodo.

Na mnogim slikama i video-snimcima, koji su postali viralni, korisnici društvenih mreža uočili su da je Ja Ja smršala, kao i da joj se promenilo stanje kože, što je dovelo do spekulacija o mogućem zlostavljanju u američkim zoološkom vrtu, navodi agencija.

FOTO: AP/Tanjug

U februaru ove godine, 24-godišnji mužjak Le Le, koji je živeo sa Ja Ja u Memfisu, iznenada je preminuo od srčane bolesti uoči planiranog povratka u Kinu.

Njegovi ostaci prevezeni su nazad u Kinu, zajedno sa Ja Ja. Iz zoološkog vrta u Memfisu ranije su negirali sve navode o zlostavljanju, a juče su naveli da će Ja Ja nedostajati njihovom osoblju i lokalnoj zajednici.

- Želimo joj svu sreću u njenom novom domu - dodaje se u saopštenju.

Pande Ja Ja i Le Le su 2003. pozajmljene zoološkom vrtu u Memfisu na period od 10 godina u okviru zajedničkog projekta tog zoološkog vrta i Kineske asocijacije zooloških vrtova, nakon čega je ugovor 2013. produžen na još 10 godina.

FOTO: AP/Tanjug

Ja Ja je rođena 3. avgusta 2000. u Pekingu, a Le Le 18. jula 1998, navodi AP. Očekivani životni vek džinovske pande u divljini je oko 15 godina, ali u zoološkom vrtu mogu da žive i do 38, dodaje agencija.

BONUS VIDEO: PRELEPA SLIKA IZ KAZAHSTANA: Na stotine flamingosa "obojili" jezero Karakol u ružicasto

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)