MASK IMA NOVO REŠENJE: "SpejIks" će nadograditi svoju raketu pre novog lansiranja

Tanjug

25. 04. 2023. u 17:07

"SPEJS IKS" Ilona Maska koristiće za svoje sledeće lansiranje rakete vodom hlađenu čeličnu ploču, koja može da izdrži najmoćnije poletanje na svetu, nakon što je debitantski pokušaj njegove rakete "Staršip" da stigne u svemir izazvao velika oštećenja lansirne platforme.

МАСК ИМА НОВО РЕШЕЊЕ: СпејИкс ће надоградити своју ракету пре новог лансирања

Foto: Tviter printskrin/SpaceX

Džinovska svemirska letelica eksplodirala je 37 kilometara visoko na nebu u četvrtak, 20. aprila, nekoliko minuta nakon poletanja u probnom letu bez posade, preneo je Rojters.

Na lansirnom mestu SpejsIksa u Teksasu, raketni motori, kojih ima ih preko 30, ispalili su raketu s većom snagom od bilo koje druge na svetu, nasilno udarajući tlo ispod njene lansirne platforme dok je polako poletela.

Kako pokazuju fotografije posledica, to je napravilo krater dubok oko metar i odlomilo velike komade armiranog betona koji su leteli hiljadama metara.

Mask je u petak rekao da je svemirska kompanija "počela da gradi masivnu čeličnu ploču sa vodenim hlađenjem, koja će proći ispod nosača za lansiranje", ali da ne bi bila spremna pre lansiranja 20. aprila.

On je sugerisao da će raketa biti spremna za instalaciju pre sledećeg pokušaja lansiranja za jedan, do dva meseca.

Istakao je da je SpejsEks "pogrešno mislio", na osnovu testa na Zemlji, da će lansirna ploča preživeti jedno lansiranje, iako su motori tokom tog testa upotrebili polovinu svoje snage.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri