TAJNA PREDMETA STARA 2.000 GODINA: Arheolozi ostali u čudu, ovo je prvi primerak te vrste

Novosti onlajn

21. 02. 2023. u 07:20

DVE hiljade godina star predmet pronađen u rimskom utvrđenju Vindolanda u Nortamberlendu 1992. godine ponovo je, potpuno opravdano, zapao za oči arheolozima, jer je prvobitno loše zaveden – kao alat za popravku čarapa. Njegova namena ne može biti dalje od toga.

ТАЈНА ПРЕДМЕТА СТАРА 2.000 ГОДИНА: Археолози остали у чуду, ово је први примерак те врсте

Foto: Printskrin/Jutjub/Vision Video

Arheolozi sada smatraju da se zapravo radi o prvom poznatom seksualnom pomagalu otkrivenom u Rimskom carstvu, koje je pronađeno u jarku utvrđenja na ivici tadašnjeg carstva.

Bilo da se radi o tučku oblika penisa u erekciji, statueti koja je dodirivana za sreću ili seksualnom pomagalu, jedno je sigurno - definitivno nije alat za popravljanje čarapa, kako je zaveden 1992. godine.

- Moram da priznam da je vrlo jasno da se radi o penisu. Ne znam ko ga je zaveo u katalog, ali možda je bila u pitanju sramota ili je mislio da se Rimljani nisu bavili time - kaže arheolog Rob Kolins sa Univerziteta u Njukaslu.

Rimljani su vrlo često koristili falus u svojim dvodimenzionalnim i trodimenzionalnim prikazima u mozaicima, freskama, ukrasima, medaljonima i statuama.

Falus iz Vindolande je dugačak 16 centimetara, ali istraživači smatraju da je bio duži jer je drvo sklono da se tokom vremena smanji i iskrivi.

Stručnjaci sa Univerziteta u Njukaslu i Dablinu su ga detaljno proučili i zaključili da se, u najmanju ruku, radi o prvom poznatom primerku drvenog falusa u prirodnoj veličini otkrivenog bilo gde u rimskom svetu.

- Najčešće u arheologiji kada pronađemo predmet možemo da zaključimo za šta se koristio. Ovoga puta to nije bio slučaj. Raspravljali smo o njemu dosta. Mogu reći da smo imali zanimljive diskusije - ističe arheolog.

Drevni predmeti falusnog oblika su često korišćeni i kao amajlije protiv zla, mada su analize pokazale da ovaj ima veoma uglačane ivice, što znači da je korišćen dosta.

Arheolozi su, u studiji objavljenoj u časopisu Antiquity, predstavili tri teorije.
Prva teorija je da je korišćen u seksualne svrhe. To ne mora nužno da znači da je bio igračka:

- Nekada dildoi nisu korišćeni za zadovoljstvo, već i kao predmeti za mučenje. Nadamo se da je ovo prvo. Ako je to zaista bila njegova funkcija, onda je ovo prvi rimski dildo otkriven u arheologiji. Znamo iz poezije i umetnosti da su ih Grci i Rimljani koristili, ali do sada nismo našli primerke - navodi Kolins.

Druge dve teorije nisu preterano zanimljive – da se radi o tučku, koji je korišćen da usitni kozmetičke i medicinske sastojke, odnosno da je u stvari bio deo statue koju bi prolaznici dodirnuli za sreću.

- Ono što ga čini prvim jeste što nije mali, minijaturni falus. Prirodne je veličine, takođe je važan jer je od drveta koje najčešće ne može da izdrži ovoliko dugo vremena - ističe Kolins, prenosi RTS.

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO ŽENE - Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)