PO PRVI PUT: Astronomi otkrivaju kako se formiraju mlade zvezde blizu Sunca (VIDEO)

Novosti online

13. 01. 2023. u 13:26

MEĐUZVEZDANI kartografi su po prvi put u 3D mapirali magnetno polje koje je zahvatio tzv. supermehur i otkrili kako se formiraju mlade zvezde blizu Sunca.

ПО ПРВИ ПУТ: Астрономи откривају како се формирају младе звезде близу Сунца (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/ Jutjub

Tim naučnika iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku otkrio je u nedavno objavljenoj studiji da je reč o supermehuru male gustine koji se širi, nazvan Lokalni mehur, koji je veoma blizu trenutnoj lokaciji Sunca.

Lokalni mehur je šupljina široka najmanje 1.000 svetlosnih godina u međuzvezdanom gasu oko Sunčevog sistema. On je izduvan nizom supernova pre između 10 i 20 miliona godina, i jedan je od mnogih takvih mehurića u međuzvezdanom mediju koji intrigiraju našu galaksiju Mlečni put poput šupljina u švajcarskom siru.

- Sastavljanje ove 3D mape lokalnog mehurića će nam pomoći da ispitamo supermehuriće na nove načine - rekao je u saopštenju Teo O'Nil, koji je koristio podatke iz misija Gaja i Plank Evropske svemirske agencije (ESA), a pod mentorstvom astrofizičarke sa Harvarda Alise Gudman.

- Odavno znamo da magnetna polja moraju igrati važnu ulogu u mnogim astrofizičkim fenomenima. Ali proučavanje ovih magnetnih polja bilo je notorno teško - rekla je Gudmanova u saopštenju.

Ključ za mapiranje strukture magnetnog polja Lokalnog mehurića je međuzvezdana prašina, posebno naelektrisane čestice koje mogu pratiti linije magnetnog polja u svemiru. Konkretno, misija ESA Plank, koja je proučavala kosmičko mikrotalasno pozadinsko zračenje između 2009. i 2013. godine, takođe je bila osetljiva na polarizovanu mikrotalasnu emisiju ove naelektrisane prašine. Polarizacija govori o orijentaciji u kojoj prašina emituje mikrotalase; na ovu orijentaciju utiču linije magnetnog polja. U međuvremenu, zapažanja ESA-ine svemirske letelice Gaja, koja je lansirana 2013. godine, ukazala su na lokaciju međuzvezdane prašine na površini lokalnog mehura, koja se širi i briše i prašinu i linije magnetnog polja koje su razbacane po svemiru.

O'Nilova mapa pokazuje da se linije magnetnog polja zaista poklapaju sa velikim mestima formiranja zvezda na površini lokalnog mehura, kao što je Orionov molekularni oblak koji je dom čuvene Orionove magline, udaljene 1.344 svetlosne godine od Zemlja.

Međutim, postoje neka upozorenja koja dovode do toga da je mapa pomalo gruba oko ivica.

Dve glavne pretpostavke su: da je prašina koja proizvodi polarizovanu emisiju na površini lokalnog mehura, a druga da se linije magnetnog polja povlače na ivicu lokalnog mehura dok se širi. Međutim, kako se i kompjutersko modeliranje i naučničko razumevanje supermehurića poboljšava, tako će se poboljšavati i tačnost mape.

Kao i u Lokalnom mehuru, astronomi veruju da supermehurići uopšte igraju značajnu ulogu u procesu formiranja zvezda.

- Svemir je pun ovih supermehurića koji pokreću formiranje novih zvezda i planeta i utiču na ukupne oblike galaksija - rekao je O'Nil.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)