SPEKTAKL ZA LJUBITELJE DA VINČIJA: "Mona Liza" i "Tajna večera" oživeli na berlinskoj izložbi umetnosti (VIDEO)

Novosti online

30. 01. 2022. u 23:36

DVE najpoznatije slike u svetu umetnosti oživele su zahvaljujući visokoj tehnologiji na izložbi u Berlinu. Kombinacijom svetlosnih efekata izložba posetioce vodi na kreativno putovanje kroz oči Leonarda da Vinčija.

СПЕКТАКЛ ЗА ЉУБИТЕЉЕ ДА ВИНЧИЈА: Мона Лиза и Тајна вечера оживели на берлинској изложби уметности (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Umetnička izložba u Berlinu posetiocima omogućava da komuniciraju sa Mona Lizom i Tajnom večerom. U jednosatnoj predstavi, savremenim tehnološkim sredstvima autori su pokušali da uđu u um Leonarda da Vinčija.

Jednosatni performans postavljen na 3.000 kvadratnih metara poziva posetioce na interakciju sa Mona Lizom, omogućava posetiocima da drugom bojom oboje odeću jevanđelista na Tajnoj večeri, i vodi ih na put kroz svemir. Namera autora izložbe je bila da posetiocima pruže uvid u Da Vinčijev talenat koji je on iskazivao i kao slikar, pronalazač, naučnik i astronom.

Izložba koja je premijerno predstavljena u Berlinu nastajala je godinu dana, navodi Lei Sahvic, umetnička direktorka Galerije, koja je u Berlin došla iz rodnog Glazgova još 1993. godine.

Kako objašnjava Sahvic namera autora izložbe je bila da dočaraju šta bi Da Vinči da se danas, posle više od 500 godina, probudi, mislio o tehničkoj revoluciji. Kako bi slikao svoje slike i koju tehniku bi koristio...

Tim od preko 20 dizajnera radio je na kompleksnom projektu uključujući sedam različitih tehničkih kompanija.

Izložba koju producira interaktivna umetnička grupa „Borealis“, pod kreativnim rukovodstvom Sahvicove, posle Berlina biće predstavljena i u drugim evropskim zemljama i Americi.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!