ASTRONOMI UPOZORAVAJU: Zbog „Spejsiks“ satelita mogli bi da nam promaknu opasni asteroidi

Novosti onlajn

20. 01. 2022. u 07:42

ASTRONOMSKA studija upozorava da porast broja komercijalnih satelita kompanija kao što je "Spejsiks" zagađuje nisku orbitu i utiče na astronomske fotografije, što bi moglo da učini Zemlju lakšom metom za smrtonosne asteroide.

АСТРОНОМИ УПОЗОРАВАЈУ: Због „Спејсикс“ сателита могли би да нам промакну опасни астероиди

Foto: Printskrin Youtube

Skoro jedna od pet astronomskih fotografija snimljena u sumrak sadrži svetle pruge uzrokovane satelitima u niskoj orbiti.

U članku, koji je u petak objavljen u časopisu Astrophysical Journal Letters, tvrdi se da hiljade satelita iz programa kao što je „Starlink“ uzrokuju da alarmantan broj astronomskih fotografija bude prekriven svetlim prugama.

Dok je manje od 0,5% slika u sumrak prikazivalo ove pruge u 2019. godini, broj se povećao na neverovatnih 18% u avgustu 2021, što znači da je skoro jedna od pet fotografija prekrivena satelitskim tragovima.

Istraživači tvrde da satelitski tragovi „nesrazmerno utiču na posmatranja velike vazdušne mase“, koja se koristi za praćenje asteroida i kometa blizu Zemlje. Zabrinjavajuće je da bi nagli porast tragova uskoro mogao dovesti do toga da istraživači propuste da uoče određene asteroide i komete.

Prema autorima studije, trenutni brojevi nisu dovoljno visoki da bi značajno uticali na pretragu, iako se situacija brzo menja.

Nedavno, izvršni direktor "Spejsiksa" Ilon Mask pohvalio se da je 1.469 Starlink satelita trenutno aktivno u niskoj orbiti. Hiljade drugih satelita takođe kruže oko Zemlje, a izveštaj u septembru navodi broj od skoro 8.000, prenosi RT.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEZIVO OSTRVO ZMIJA: Jedno od najopasnijih mesta na svetu - zbog OTROVNICA država zabranila pristup