TELO BILO VEZANO KONOPCIMA, RUKE PREKRIVALE LICE: U Peruu pronađena mumija stara 800 godina

Tanjug

27. 11. 2021. u 08:59

TIM stručnjaka pronašao je na obali u centralnom delu Perua mumiju za koju se procenjuje da je stara najmanje 800 godina, izjavio je jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

ТЕЛО БИЛО ВЕЗАНО КОНОПЦИМА, РУКЕ ПРЕКРИВАЛЕ ЛИЦЕ: У Перуу пронађена мумија стара 800 година

Foto: Piksabej

Piter Van Dalen Luna sa državnog univerziteta San Markos rekao je da mumija potiče iz kulture koja se razvila između obale i planina te južnoamericke zemlje i da je otkrivena u oblasti Lime, prenosi Rojters. Pol mumije nije određen.

- Glavna karakteristika mumije je da je celo tijelo bilo vezano konopcima i da su ruke prekrivale lice, što bi bio deo lokalnog obrasca sahrane - dodao je Van Dalen Luna.

Mumija je pronađena unutar podzemne strukture na periferiji Lime, u grobnici u kojoj su bili i pokloni poput keramike, ostataka povrća i kamenog oruđa.

U Peruu se nalazi stotine arheoloških nalazišta iz perioda kultura koje su se razvile pre i posle Inka, koje su dominirale južnim delom Južne Amerike pre 500 godina, od južnog Ekvadora i Kolumbije do središnjeg Čilea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!