NASTAO GREŠKOM TOKOM PRAVLJENJA SLADOLEDA: Preminuo "otac" tiramisua Ado Kampeol

Tanjug

31. 10. 2021. u 16:21

UGOSTITELj Ado Kampeol, koji se smatra "ocem" tiramisua, preminuo je u 93. godini, prenosi BBC.

НАСТАО ГРЕШКОМ ТОКОМ ПРАВЉЕЊА СЛАДОЛЕДА: Преминуо отац тирамисуа Адо Кампеол

Foto: Free Images Pixabay

Kampeol je bio vlasnik restorana u gradu Trevizo na severu Italije, a upravo su u tom restoranu tiramisu osmislili njegova supruga i glavni kuvar. Na meni restorana tiramisu je stavljen 1972. godine, ali nikada nije patentiran.

Postoji nekoliko teorija o tome kako je zaista nastala ta poslastica, a među njima je i ona da je nastala kao afrodizijak koji je služen u javnoj kući u Trevizu. Međutim, opšteprihvaćeno je da je recept za tiramisu nastao u restoranu Kampeola.

Prema rečima glavnog kuvara, kolač je nastao zbog greške tokom pravljenja sladoleda od vanile. Kuvar je u posudu sa jajima i šećerom stavio maskarpone sir. Primetio je da je smesa vrlo ukusna i to rekao Kampeolovoj supruzi.

Njih dvoje su zatim usavršili recept, dodajući kore natopljene kafom i posipajući kolač kakaom. Ono što su dobili nazvali su tiramisu, što na italijanskom znači "podigni me". Postao je jedan od najpoznatijih italijanskih kolača na svetu.

Neke varijante tiramisua pripremaju se i sa alkoholom, ali originalni recept podrazumeva da se ne koristi alkohol, kako bi bilo omugućeno da kolač jedu i deca.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)