MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta

Novosti online

21. 02. 2024. u 13:41

SVAKE godine, 21. februara, širom sveta se obeležava Međunarodni dan zaštite maternjeg jezika.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА: Важност очувања културног идентитета

Foto: Shutterstock

Inicijativa za obeležavanjem Međunarodnog dana maternjeg jezika potekla je od Bangladeša. Na Generalnoj konferenciji UNESCO, 1999. godine je odobrena i obeležava se širom sveta od 2000. godine.

UNESCO veruje u značaj kulturne i jezičke raznolikosti za razvoj održivih društava. Ovaj dan ima za cilj da podstakne svest o važnosti očuvanja i negovanja maternjeg jezika, kao i da istakne bogatstvo jezičke raznolikosti koja postoji širom sveta.

Maternji jezik predstavlja temelj identiteta i kulture svakog pojedinca i zajednice. Kroz jezik se prenose tradicije, vrednosti, običaji i znanje sa generacije na generaciju

Negovanje maternjeg jezika ključno je za očuvanje kulturnog nasleđa i identiteta naroda. Međutim, širom sveta, mnogi maternji jezici su ugroženi ili čak nestaju zbog različitih faktora kao što su globalizacija, urbanizacija, migracija, ekonomske promene i politički pritisci.

Višejezična i multikulturalna društva postoje kroz svoje jezike koji prenose i čuvaju tradicionalno znanje i kulture na održiv način.

Jezička raznolikost je sve više ugrožena kako sve više jezika nestaje.

Tema Međunarodnog dana maternjeg jezika za 2024. godinu je „Višejezično obrazovanje – stub učenja i međugeneracijskog učenja“ koja naglašava da su maternji jezici od vitalnog značaja za inkluzivno obrazovanje i očuvanje autohtonih jezika.

Globalno 40 odsto stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume. Ipak, napreduje se u višejezičnom obrazovanju uz rastuće razumevanje njegovog značaja, posebno u ranom školovanju, i više posvećenosti njegovom razvoju u javnom životu.

Danas 250 miliona dece i mladih još uvek ne pohađa školu, a 763 miliona odraslih ne savladava osnovne veštine pismenosti. Obrazovanje na maternjem jeziku podržava učenje, pismenost i usvajanje dodatnih jezika.

Države, obrazovne institucije, nevladine organizacije i pojedinci treba da preduzmu aktivne korake kako bi se očuvala jezička raznolikost i podržali razvoj i upotreba maternjih jezika.

Očuvanje maternjeg jezika može se postići kroz različite mere, uključujući:

1. OBRAZOVANjE: Promovisanje obrazovnih programa koji podržavaju učenje i upotrebu maternjeg jezika u školama i univerzitetima.

2. JAVNE POLITIKE: Donošenje politika koje podržavaju jezičku raznolikost i pružanje resursa za očuvanje i promociju maternjih jezika.

3. KULTURNE INICIJATIVE: Organizovanje kulturnih događaja, festivala i aktivnosti koje promovišu maternje jezike i tradiciju.

4. DIGITALIZACIJA: Korišćenje tehnologije za očuvanje i promociju maternjih jezika putem digitalnih platformi, aplikacija i resursa.

Svako od nas ima odgovornost da podrži očuvanje maternjih jezika i da se aktivno angažuje u njihovom očuvanju.

Ovo nije samo pitanje jezičke raznolikosti, već i pitanje ljudskih prava, kulturnog identiteta i socijalne pravde.

Svake dve nedelje neki jezik nestane noseći sa sobom čitavo kulturno i intelektualno nasleđe. Najmanje 45% od procenjenih 7000 jezika koji se govore u svetu je ugroženo. Samo nekoliko stotina jezika je zaista dobilo mesto u obrazovnim sistemima i javnom domenu, a manje od sto se koristi u digitalnom svetu.

Međunarodni dan zaštite maternjeg jezika nas podseća da je jezik više od reči - on je nosilac naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!