ZA PLAVO NEBO: Međunarodni dan čistog vazduha

Novosti online

07. 09. 2023. u 17:35

ČIST vazduh je jedan od najdragocenijih resursa naše planete Zemlje. Njegov značaj ne može se dovoljno naglasiti, jer utiče na život svih njenih stanovnika - ljude, biljni i životinjski svet. Očuvanje čistog vazduha ima mnoge prednosti za našu okolinu, uključujući i bolji uticaj na naše zdravlje.

ЗА ПЛАВО НЕБО: Међународни дан чистог ваздуха

Foto: Shutterstock

Današnji Međunarodni dan čistog vazduha podseća nas da očuvanje čistog vazduha donosi mnoge koristi, uključujući pozitivan uticaj na naše zdravlje, biljni svet i životinje. Da bismo sačuvali ovaj neprocenjivi resurs za buduće generacije, neophodan je zajednički trud i odgovornost svih nas.

U kontekstu održivog razvoja, loš kvalitet vazduha je izazov za sve zemlje, posebno u gradovima i urbanim sredinama zemalja u razvoju, sa nivoima zagađenja vazduha koji su viši od dozvoljenih, a koje je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija za kvalitet vazduha.

Zajedno za čist vazduh

Tema četvrtog godišnjeg Međunarodnog dana čistog vazduha za plavo nebo 07.09.2023 godine je „Zajedno za čist vazduh“ i ukazuje na važnost partnerstva i zajedničkog napora kako bismo suzbili zagađenje.

Prema SZO, skoro svi (99%svetske populacije) udišemo zagađen vazduh, pa je saradnja na svim nivoima - lokalnom, nacionalnom, regionalnom i globalnom više nego neophodna.

Svi delimo i udišemo isti vazduh; stoga, svi imamo odgovornost da zaštitimo našu planetu i obezbedimo zdrav vazduh za sve.

Foto: Shutterstock

 

Čist vazduh i ciljevi održivog razvoja

U dokumentu Konferencije Ujedinjenih nacija o održivom razvoju, pod nazivom „Budućnost koju želimo“, zemlje su se obavezale na promovisanje politike održivog razvoja koje podržavaju zdrav kvalitet vazduha u kontekstu održivih gradova i ljudskih naselja. Takođe, Agenda za održivi razvoj 2030, koja daje usmerenje za postizanje održivog razvoja, zaštite životne sredine i prosperiteta za sve, prepoznaje da je smanjenje zagađenja vazduha važno za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Evo nekoliko načina kako možemo svi zajedno doprineti čistijem vazduhu kroz niz mera i inicijativa


1. Zamena starih uređaja novijim, energetski efikasnijim modelima.
2. Recikliranje, kompostiranje i smanjenje upotrebe plastike kako bismo smanjili otpad.
3. Edukacija o ekološkim izazovima i koracima za smanjenje ekološkog otiska.
4. Sadnja drveća i izgradnja zelenih površina radi apsorpcije štetnih gasova.
5. Donošenje i sprovođenje mera i politika koje promovišu čist vazduh.

Da li znate šta znače čestice PM

Čestice, često označavane kao PM (Particulate Matter), predstavljaju sitne čestice materijala koje se nalaze u vazduhu. Ove čestice mogu biti različitih veličina, od ultra finih čestica (PM0,1) koje su manje od 0,1 mikrometra, do većih čestica (PM10 i PM2,5) koje su 10 mikrometara ili manje.

Čestice se formiraju iz različitih izvora i mogu biti štetne po zdravlje. Što su čestice sitnije to su opasnije, jer prilikom udisaja duboko prodiru u pluća i dugo se tamo zadržavaju. Čestice veće od 10 µm uglavnom se zadržavaju u nosu, ustima i grlu.

Koncentracija ovih čestica varira u toku dana i zavisi od klimatskih uslova u određenim delovima zemlje i gradovima: na zagađenje utiču niske temperature, visoki vazdušni pritisak i uspostavljanje temperaturne inverzije do koje dolazi kad sloj hladnog vazduha iznad zemlje ne dozvoljava zagrejanom i zagađenom vazduhu da ode u atmosferu. Zagađeni vazduh dodatno sa maglom pojačava svoj efekat i da se čestice PM-2,5 i PM-10 zadržavaju u nižim slojevima.

Godišnji izveštaj indeksa kvaliteta vazduha za 2023. godine ukazuje da, ukoliko bi se ispunile smernice Svetske zdravstvene organizacije (WHO) u vezi sa nivoom čestica  (PM2.5), prosečna osoba bi dodala 2,3 godine na svoj životni vek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)