MEĐUNARODNI DAN ŽENA: Ubrzajte napredak

Novosti online

08. 03. 2024. u 11:28

8. mart je dan kada se širom sveta obeležava Međunarodni dan žena, dan koji je simbol borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА: Убрзајте напредак

Foto: Shutterstock

Ovaj dan ima svoje korene u radničkom pokretu i socijalističkoj ideologiji, koja je zagovarala emancipaciju žena i njihovo uključivanje u društveni i politički život.

Prvi put je predložen na Drugoj međunarodnoj konferenciji socijalističkih žena u Kopenhagenu 1910. godine, na inicijativu nemačke feministkinje i socijalistkinje Klare Cetkin. Cilj je bio da se ustanovi poseban dan kada bi se organizovale demonstracije i akcije zahtevajući pravo glasa i bolje uslove rada za žene.

Prvi Međunarodni dan žena je obeležen 19. marta 1911. godine u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, gde je više od milion žena i muškaraca učestvovalo u protestima i skupovima

Tokom narednih godina, ovaj praznik se proširio i na druge zemlje, posebno u Evropi i Rusiji, gde je imao veliki uticaj na revolucionarne procese i promene.

Međunarodni dan žena je zvanično priznat od strane Ujedinjenih nacija 1975. godine, kada je proglašena Međunarodna godina žene. Od tada, svake godine se bira posebna tema koja odražava aktuelne izazove i potrebe žena u različitim delovima sveta.

Ove godine, tema je „Investirajte u žene: Ubrzajte napredak“ .

Evo pet ključnih oblasti kojima je potrebna zajednička akcija:

- Ulaganje u žene, pitanje ljudskih prava

- Prekid siromaštva: Hitna akcija je ključna da bi se sprečilo da preko 342 miliona žena i devojčica žive u siromaštvu do 2030. godine.

- Prelazak na zelenu ekonomiju: Zagovornici predlažu razvoj ka društvu koje brine o ljudima i planeti uz davanje većeg glasa ženama
- Podrška feminističkim kreatorima promena: Uprkos vodećim naporima, feminističke organizacije dobijaju samo 0,13% zvanične razvojne pomoći.

To je dan kada se podsećamo na istoriju borbe za ženska prava i na važnost nastavka te borbe. To je dan kada se izražava solidarnost sa ženama koje su suočene sa diskriminacijom, nasiljem, siromaštvom i ratom. To je dan kada se traži poštovanje, pravda i mir za sve žene.

Postizanje rodne ravnopravnosti i blagostanja žena u svim aspektima života je važnije nego ikad ako želimo da stvorimo prosperitetne ekonomije i zdravu planetu

Od kakvog je značaja rodna ravnopravnost svedoči i činjenica da je ova tema uključena među 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (kao cilj broj 5). Međutim, i same UN navode da svet nije blizu ostvarenja ciljeva u ovoj oblasti. Tako je, na primer, procenjeno da je sadašnjim tempom potrebno još 300 godina kako bi se iskorenili dečji brakovi, još 286 godina da bi se ukinuli diskriminatorni zakoni, kao i još oko 140 godina kako bi žene i muškarci bili jednako zastupljeni kao rukovodioci u poslovnim sistemima. Zbog toga je potrebno ostvariti još mnogo koraka kako bi ideje ravnopravnosti zaživele u praksi.

Za uspeh jedne kompanije nisu značajni samo finansijski rezultati već i jednakost među zaposlenima i atmosfera u kompaniji

Zbog toga smo istražili kako stoje stvari u jednom od najvećih domaćih poslodavaca NIS-u, koji ukupno zapošljava više od 13.000 ljudi. Kako smo saznali, iako je reč o energetskoj industriji, koja se tradicionalno percipira kao muška, u NIS-u radi oko 30 odsto žena od ukupnog broja zaposlenih. Takođe, žene su zastupljene na svim nivoima, od operativnih poslova do članstva u Odboru direktora. Pored toga, NIS ohrabruje koleginice da se bave zanimanjima koja su ranije smatrana "muškim", kao što su, na primer, rukovodilac grupe postrojenja, procesni inženjer, mehanik rotacione opreme, vodeći inženjer pristaništa, itd. U Kompaniji je, takođe, usvojena Strategija različitosti i inkluzije, čija je primena započela u 2021. godini. Kreira se takav ambijent u kom svi, bez razlike i bez diskriminacije na pol ili neku drugu karakteristiku, mogu da ostvare svoj pun potencijal i dodatno se usavrše. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!