POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti

Novosti online

27. 02. 2024. u 09:41

POLARNI medvedi su fascinantne životinje koje žive na Arktiku, gde su se prilagodili na ekstremne uslove hladnoće i leda. Oni su najveći kopneni mesožderi na svetu, koji mogu narasti do 2,7 metara visine i 700 kilograma težine. Odlični su plivači i lovci, koji se hrane uglavnom fokama i drugim morskim sisarima. Oni su takođe vrlo inteligentni i osećajni, brinu se za svoje mladunce i komuniciraju međusobno.

ПОЛАРНИ МЕДВЕДИ: Симболи Арктика и наше одговорности

Foto Pixabay free images

Nažalost, polarni medvedi su ugrožena vrsta, koja se suočava sa brojnim pretnjama zbog klimatskih promena i ljudskog uticaja. Zbog globalnog zagrevanja, led na Arktiku se sve više topi i smanjuje, što otežava polarnim medvedima da pronađu hranu i stanište. Zbog toga su primorani da se kreću na veće udaljenosti i da se približavaju ljudskim naseljima, gde mogu doći u sukob sa ljudima ili biti izloženi bolestima, zagađenju i krivolovu.

Procenjuje se da će se populacija polarnih medveda smanjiti za 30% do 2050. godine, ako se ne preduzmu hitne mere za zaštitu njih i njihovog okruženja. Zato je važno da se obeležava Međunarodni dan polarnog medveda, koji se održava svake godine 27. februara.

Ovaj dan je uspostavila neprofitna organizacija Polar Bears International (PBI), koja se bavi istraživanjem, edukacijom i zagovaranjem za očuvanje polarnih medveda i njihovog doma na Arktiku. Cilj ovog dana je da se podigne svest javnosti o problemima sa kojima se polarni medvedi suočavaju i da se podstakne akcija za njihovo rešavanje.

Ovaj dan se takođe poklapa sa vremenom kada su majke polarnih medveda i njihovi mladunci skriveni u svojim jazbinama, što je najosetljivije razdoblje u njihovom životnom ciklusu.

Načini na koje možemo pomoći polarnim medvedima i njihovoj budućnosti

1. Možemo se informisati o njihovoj situaciji i podeliti tu informaciju sa drugima

2. Možemo podržati organizacije koje se bave zaštitom polarnih medveda i njihovog staništa, kao što je PBI

3. Možemo smanjiti naš uticaj na klimu tako što ćemo koristiti obnovljive izvore energije, reciklirati, štedeti vodu...

4.  Možemo takođe pokazati poštovanje i saosećanje prema polarnim medvedima i drugim životinjama, koje dele našu planetu sa nama

Polarni medvedi su prelepi i važni deo naše prirode i naše baštine. Oni su simbol snage, lepote i prilagodljivosti. Takođe su indikator zdravlja naše planete i naše odgovornosti prema njemu.

Ako želimo da polarni medvedi opstanu i napreduju, moramo delovati sada i zajedno. Međunarodni dan polarnog medveda je prilika da to učinimo i da pokažemo našu solidarnost i podršku ovim neverovatnim životinjama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!