DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve

Novosti online

22. 01. 2024. u 12:00

SVETSKI ekonomski forum (SEF) je godišnji skup globalnih lidera iz politike, privrede, društva i kulture koji se održava u švajcarskom gradu Davosu. Cilj foruma je da podstakne dijalog, saradnju i rešavanje ključnih izazova sa kojima se suočava čovečanstvo. Jedan od načina na koji SEF nastoji da doprinese globalnom dobru je kroz podršku ciljevima održivog razvoja (SDG).

ДАВОС 2024: Циљеви одрживог развоја као пут ка бољем свету за све

FOTO: Arhiva novosti/ M.V.

SDG su 17 ciljeva koje je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2015. godine, sa rokom za njihovo ostvarenje do 2030. godine. SDG obuhvataju različite aspekte održivog razvoja, kao što su siromaštvo, glad, zdravlje, obrazovanje, rodna ravnopravnost, čista energija, klimatske promene, mir i pravda. SDG predstavljaju zajedničku viziju i agendu za bolji svet za sve.

SEF je prepoznao važnost SDG i uključio ih u svoje aktivnosti i inicijative. Na primer, SEF je pokrenuo Platformu za globalno javno dobro, koja okuplja više od 600 partnera iz različitih sektora i regiona, kako bi podržala implementaciju SDG. Platforma se fokusira na četiri oblasti: klima i životna sredina, zdravlje i zdravstvena zaštita, digitalna saradnja i inkluzivni rast.

Na forumu u Davosu 2024. godine, SEF je nastavio da promoviše SDG i da podstiče akciju i inovaciju za njihovo ostvarenje. Forum je bio prilika za razmenu ideja, iskustava i rešenja između različitih aktera koji su uključeni u SDG. Takođe, forum je bio prilika za evaluaciju napretka i izazova u pogledu SDG, posebno u kontekstu globalnih kriza i promena, kao što su pandemija korona virusa, ratovi, izbori, veštačka inteligencija i klimatske promene.

Neki od glavnih zaključaka i poruka sa foruma u Davosu 2024. godine su:

- SDG su ne samo moralna obaveza, već i ekonomska prilika i strateški imperativ za globalnu stabilnost i prosperitet. SDG mogu da doprinesu stvaranju novih tržišta, radnih mesta, tehnologija i partnerstava, kao i da smanje rizike i troškove povezane sa neodrživim razvojem.
- SDG zahtevaju multisektorsku, multilateralnu i multistakeholdersku saradnju i koordinaciju. Nijedan akter ne može sam da ostvari SDG, već je potrebna sinergija i komplementarnost između vlada, privatnog sektora, civilnog društva, akademske zajednice i medija. Takođe, potrebna je globalna solidarnost i partnerstvo između razvijenih i zemalja u razvoju, kao i između različitih regiona i kultura.
- SDG podstiču inovaciju i kreativnost u rešavanju složenih i međusobno povezanih problema. SDG pružaju okvir i inspiraciju za razvoj novih ideja, proizvoda, usluga i modela koji mogu da unaprede kvalitet života i dobrobit ljudi i planete. SDG takođe podstiču učenje i razmenu znanja i dobrih praksi između različitih aktera i konteksta.
- SDG zahtevaju angažovanje i uključivanje svih delova društva, posebno onih koji su najviše pogođeni ili isključeni iz razvojnog procesa. SDG se zasnivaju na principu „ne ostavljati nikoga iza“, što znači da se moraju poštovati ljudska prava, rodna ravnopravnost, socijalna pravda i inkluzija svih grupa i pojedinaca. SDG takođe zahtevaju podizanje svesti i mobilizaciju građana i zajednica za aktivno učešće i doprinos održivom razvoju.

Zaključno, SEF u Davosu 2024. godine je bio važan događaj za promociju i podršku SDG, kao i za podsticanje akcije i inovacije za njihovo ostvarenje. SEF je pokazao da SDG nisu samo ciljevi, već i proces i put ka boljem svetu za sve.

Poruka na završetku svetskog ekonomskog foruma jeste da je ključno pitanje za sve nas - klima i klimatske promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!