SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti

Novosti online

14. 11. 2023. u 12:22

SVETSKI dan borbe protiv dijabetesa je dan kada se svetska zajednica ujedinjuje u podizanju svesti o dijabetesu, njegovim uzrocima, posledicama i načinima prevencije i lečenja. Ovaj dan se obeležava 14. novembra, na rođendan Sera Frederika Bantinga, koji je zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin 1922. godine.

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА: Изазови и решења за превенцију и контролу ове хроничне болести

Foto: Shutterstock

Svetski dan borbe protiv dijabetesa ima za cilj da ukaže na značaj dijabetesa i potrebu za njegovim efikasnim sprečavanjem i kontrolom. Ovaj dan se obeležava raznim aktivnostima, kao što su: edukacija, skrining, kampanje, medijsko promovisanje, humanitarne akcije i događaji.

Svake godine, Svetski dan borbe protiv dijabetesa ima određenu temu, koja se odnosi na određeni neki aspekt dijabetesa.

Tema za period 2021-2023. godine je: Pristup nezi dijabetesa 

Ova tema ističe važnost obezbeđivanja svih neophodnih resursa i usluga za osobe sa dijabetesom ili u riziku od njega, kao što su: lekovi, oprema, tehnologije, obrazovanje, psihološka podrška, zdrava ishrana i fizička aktivnost.

Šta je dijabetes?

Dijabetes je hronična bolest koja se karakteriše povišenim nivoom šećera (glukoze) u krvi. Glukoza je glavni izvor energije za ćelije tela, ali joj je potreban insulin, hormon koji proizvodi pankreas, da bi mogla da uđe u ćelije. Ako nema dovoljno insulina ili ako insulin ne radi kako treba, glukoza se nakuplja u krvi i izaziva hiperglikemiju, koja može imati teške posledice za zdravlje.

Neke od tih posledica su: srčane i krvne bolesti, otkazivanje bubrega, slepilo, nervna oštećenja i amputacije ekstremiteta.

Foto: Shutterstock

Dijabetes je jedan od najvećih globalnih zdravstvenih izazova današnjice.

Procenjuje se da u svetu ima oko 537 miliona obolelih od dijabetesa, a da će taj broj do 2045. godine narasti na 783 miliona.

Dijabetes je povezan sa 6,7 miliona smrtnih ishoda godišnje, što ga čini petim vodećim uzrokom smrtnosti u svetu
 

Pored narušavanja kvaliteta života i pretećih komplikacija obolelih od šećerne bolesti, dijabetes je takođe veliko ekonomsko opterećenje za pojedince, porodice, zdravstvene sisteme i društva.

Na dijagnostiku i lečenje dijabetesa u svetu 2021. godine potrošeno je najmanje 966 milijardi dolara, što predstavlja 9% ukupnih troškova zdravstvene zaštite.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa je prilika da se podigne svest o ovoj bolesti, ali i da se podstaknu akcije za njeno smanjenje i eliminaciju. Dijabetes je bolest koja se može sprečiti ili kontrolisati promenom životnih navika, kao što su: zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, odustajanje od pušenja i izbegavanje stresa. Dijabetes je takođe bolest koja se može lečiti adekvatnom terapijom, koja uključuje: primenu insulina ili oralnih lekova, praćenje glukoze u krvi, redovne kontrole i konsultacije sa lekarom i edukatorom. Dijabetes je, na kraju, bolest koja se može pobediti solidarnošću, saradnjom i zalaganjem svih zajednica, organizacija i institucija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!