ZAŠTO POSTATI PROGRAMER?

Promo

20. 11. 2023. u 16:00

Bilo da maštate o poršeu, o tome da živite na plaži na Karibima, da imate poslednja čuda tehnologije u rukama, ili prosto o tome da spavate do podneva i budete sam svoj gazda, znamo šta treba da uradite da biste do toga došli!

ЗАШТО ПОСТАТИ ПРОГРАМЕР?

Foto: Profimedia

1. STVARNO DOBRO ZARAĐUJETE

Kažu da novac ne donosi sreću... ali svako bi radije imao novac nego ga nemao. Prema izveštaju Business Insidera iz 2017. godine, od 25 najbolje plaćenih poslova u Sjedinjenim Državama, sedam njih su usko povezani sa IT industrijom. Na ovogodišnjoj listi najbogatijih ljudi sveta u časopisu Forbs bilo je četiri programera milijardera: Bil Gejts, Džef Bezos, Mark Zakerberg i Lari Elison.

2. RADITE SA BILO KOG MESTA NA SVETU

Da li volite duga putovanja u nepoznate krajeve, ili možda naprotiv, volite da provodite većinu vremena kod kuće? Koja god varijanta vam bolje paše, posao programera će vam odgovarati. To je jedna od retkih profesija koju možete uspešno obavljati na daljinu, bilo kao frilenser bilo radeći u nekoj kompaniji. Alati za timski rad će vam omogućiti da završavate projekte sa ljudima iz svakog kutka naše prelepe planete.

CodersLab je internacionalni lanac IT škola sa decenijskim iskustvom u građenju najtraženijih IT veština današnjice. Prisutan je u 8 zemalja Evrope, a od nedavno i u Srbiji. Kroz inovativno obrazovanje, dosad je kroz CodersLab transformisano gotovo 10.000 karijera.

3. I ZA NOĆNE PTICE I ZA RANORANIOCE

Kao programer, sami sebi određujete radno vreme. Obično morate da se pozabavite sa konkretnim problemom koji se mora rešiti, ali kada ćete to raditi zavisi u potpunosti od vas. Ne morate da se prijavite i odjavite na poslu. „Iako je tačno da programeri često provode više vremena ispred monitora nego što je to predviđeno ugovorom, razlog za to je trivijalan – ova vrsta posla je zaista fascinantna i prosto ih privlači. I premda je ljudima koji nisu upoznati sa kodiranjem to teško da zamisle, što više znate o programiranju, ono postaje sve zanimljivije“, objašnjava Jacek Thoževski, ko-osnivač IT škole Coders Lab.

4. STRAST PREMA POSLU

Da li volite životinje? Da li vas interesuje umetnost, trgovina ili inžinjerstvo? Hoćete da radite u medicinskoj industriji ili bankarstvu? Usled činjenice da svi aspekti života prolaze kroz digitalizaciju, programeri mogu da ostvare svoj potencijal u bilo kojoj oblasti koja ima veze sa njihovim interesovanjima. Pre ili kasnije, svakoj instituciji će biti potreban specijalista za programiranje ili aplikacije. Na taj način ova naizgled bezosećajna profesija može biti od koristi celom čovečanstvu! Programeri su ti koji prave aplikacije za upozoravanje na prirodne katastrofe, programe koji postavljaju dijagnoze bolesti, i koji doprinose pravljenju robota negovatelja za starije osobe. Programer altruista? Zašto da ne!

5. POČETI MOŽETE UVEK

A sad najbolji deo: ako imate 30 godina i tek tad shvatite da biste radije bili doktor nego profesor engleskog, šanse da ćete uspeti u tome su slabe – u najboljem slučaju ćete postati doktor sa oko četrdeset godina. Ako hoćete da postanete advokat potrebno vam je bar osam godina. Međutim, ako ne možete da priuštite da potrošite nekoliko godina na prelazak u novu profesiju, imamo dobre vesti za vas. Da biste postali programer, ne treba vam diploma iz studija IT-a. Naravno, studije vam mogu biti od koristi, ali neće vas diskvalifikovati to što nemate diplomu. Znanje je ono što se vrednuje, a njega možete steći na razne načine: od samostalnog učenja, preko onlajn kurseva, pa do programerskih centara za obuku. „Obuka u našoj školi je krajnje intenzivna. Izdvojićete šest nedelja svog života, ali tokom tog perioda ćete ne samo steći vrlo konkretne veštine već ćete izgraditi i portfolio koji će vam obezbediti prvi posao u novoj struci. Ovakav model učenja vam omogućava da steknete kvalifikacije neophodne za karijeru u prestižnoj industriji kao što je IT“, objašnjava Olga Zelent iz IT škole Coders Lab.

6. ROBOTI VAS NEĆE ZAMENITI

Prema mnogim prognozama više zanimanja će nestati sa tržišta rada. Vozači, računovođe, zaposleni u kol-centrima, službenici u banci, svi oni imaju razloga da strahuju. Velika je verovatnoća da će ih roboti zameniti. S druge strane, za programersku profesiju nema bojazni. Širom sveta vlada nestašica i nedostaje više miliona programera. A pošto će toliko drugih zanimanja biti automatizovano, neko će morati da isprogramira, nadzire i razvija sve te mašine.

7. PROGRAMERI SU PARTNERI IZ SNOVA

To što ćete biti programer učiniće vas savršenim partnerom! Mislite da to nema smisla? Razmislite o sledećem. Programeri su inteligentni i razmišljaju logički – ovo je korisno u vezama kako bi se izbegli nepotrebni sukobi. Programeri su strpljivi, jer je to neophodno kod rešavanja kako programerskih tako i ljudskih problema. Oni su racionalni i neposredni – poučeni profesionalnim iskustvom, ne komplikuju život svog partnera ili partnerke, isto kao što ne bi bespotrebno komplikovali programski kod.

Želite da se upustite u avanturu sa IT-om? Pogledajte koje smo obuke za programiranje pripremili za vas. Postanite programer ili softverski tester.

Pogledajte koje obuke programiranja smo pripremili u Coders Labu.

Foto: Promo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)