MESTA ZA 320 MALIŠANA: Grade se vrtići u Leskovcu i Ćićevcu

B.B.

05. 10. 2023. u 16:18

UGOVORI o finansiranju i izgradnji novih vrtića u Leskovcu i Ćićevcu, vrednosti od oko 277 miliona dinara, u kojima će biti 320 novih mesta za decu, potpisali su ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, predsednica opštine Ćićevac Mirjana Krkić, zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević i predstavnici izvođača radova.

МЕСТА ЗА 320 МАЛИШАНА: Граде се вртићи у Лесковцу и Ћићевцу

Foto: Ministarstvo prosvete

Novi objekat u Leskovcu prostiraće se na oko 780 metara kvadratnih i u njega će biti uloženo preko 102 miliona dinara, a biće mesta za 120 mališana. U izgradnju novog vrtića u Ćićevcu, koji će se prostirati na oko 1.360 metara kvadratnih, biće uloženo preko 174 miliona dinara. Planiran rok za završetak radova je osam meseci od postavljanja kamena temeljca.

Prema rečima Slavice Đukić Dejanović, izgradnjom novih objekata, kao i širenjem kapaciteta Ministarstvo prosvete nastavlja s misijom podrške razvoju i vaspitanju dece od najranijeg uzrasta.

- Verujemo da je njihovo uključivanje u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja veoma važno, da predstavlja temelj za njihovo srećno detinjstvo, dalje obrazovanje, kao i celokupnu budućnost - izjavila je ona.

Predškolska ustanova Čarolija funkcioniše u jednom centralnom objektu u samom Ćićevcu, koji je sagrađen 1956. godine za potrebe tadašnje ambulante, isti je adaptiran 1972. godine za potrebe predškolske ustanove u kom prostoru i dalje funkcioniše.

- Dalja adaptacija ovako stare zgrade nije moguća, a i naše trenutne potrebe i broj dece prevazilaze ovaj prostor - rekla je Krkić. - Izgradnja novog vrtića će potpuno promeniti sliku predškolskog obrazovanja dece u našoj opštini.

Ona je rekla da će najveću korist imati najmlađi i njihovi roditelji, a nakon toga i lokalna samouprava jer će manje sredstava ulagati u adaptaciju i popravke dotrajale zgrade i instalacija u njoj.

- Posebno je značajno to što će naši najmlađi dobiti prostor izgrađen po najnovijim standardima u kom će se nesmetano razvijati i odrastati u najosetljivijem periodu života- izjavila je Krkić.

Prema rečima  Dimitrijević, grad Leskovac obrazovanju pristupa posvećeno i svake godine izdvaja sve više sredstava za ovu oblast, koja je jedna od nosećih stubova razvoja čitavog društva.

- Novi objekat Predškolske ustanove Vukica Mitrović će povećati kapacitete za boravak dece u vrtićima, što neće u potpunosti zadovoljiti potrebe našeg grada, ali je korak bliže ka rešavanju situacije u kojoj se nalazimo. Izgradićemo još jedno prijatno i sigurno mesto gde se odvija predškolsko vaspitanje i obrazovanje - vrtić u kome će deca uživati u učenju i osećati se bezbedno da istražuju i rade nove stvari - rekla je zamenica gradonačelnika Leskovca.

Izgradnja dva nova vrtića deo je projekta Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje koje Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku Svetske banke i u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Projekat, pored proširenja kapaciteta predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za vaspitače.

U planu je izgradnja i dogradnja ukupno 23 objekta u 22 lokalne samouprave koja će obezbediti ukupno 11.000 novih mesta za mališane, a mentorskom podrškom i obukom obuhvaćeno je više od 12.000 vaspitača.

Bitan aspekt programa je inkluzija dece od najranijeg uzrasta. Ukupna vrednost projekta je 47 miliona evra, navodi Ministarstvo prosvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave