ZA ZAJEDNIČKI RAD, 24 MILIONA DINARA : Naučnoistraživački projekti Univerziteta u Novom Sadu i Rerpublici Srpskoj

S. BAJIĆ

10. 03. 2023. u 16:02

UGOVORE o finansiranju projekata naučnoistraživačkih organizacija, čiji je osnivač AP Vojvodina u saradnji sa organizacijama iz Republike Srpske, danas je uručio profesor dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Ove godine podržano je 24 projekta sa ukupno 24 miliona dinara.

ЗА ЗАЈЕДНИЧКИ РАД, 24 МИЛИОНА ДИНАРА : Научноистраживачки пројекти Универзитета у Новом Саду и Рерпублици Српској

pres služba pokrajinske vlade

 Po rečima resornog sekrtetara Miloševića, iz godine u godinu povećavaju se sredstva za zajedničke naučnoistraživačke projekte, a sve veći broj podržanih projekata govori o da je prostor za povezivanje istraživača iz Srbije i Srpske sve širi.

- Sredstva nekada nisu toliko važna koliko je važna naša spremnost da u nauci vidimo ne samo njenu internacionalnu dimenziju, i ne samo kohezioni faktor koji objedinjava sve naše interese, posebno u AP Vojvodini, da razumemo i umetničke projekte, projekte nacionalnih manjina i razvojno-istraživačke projekte. Veoma je važno da osim evropskih sporazuma, koji nas pozivaju na regionalnu saradnju, imamo bilateralne sporazume poput ovog između AP Vojvodine i Republike Srpske- rekao je Milošević.

Sredstva su odobrena za šest projekata iz oblasti medicinskih nauka, pet projekata iz oblasti društvenih nauka, po četiri iz oblasti tehničkih i biotehničkih nauka, po dva projekta iz oblasti tehnoloških i interdisciplinarnih nauka i jedan projekat iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja.

- Značajno je i identitetsko pitanje, jer, kao što smo krajem 18. veka, formiranjem Pedagoškog fakulteta, razumeli misiju učitelja u srpskom korpusu, isto tako naša je obaveza da pomognemo naše sunarodnike, da jačamo njihove kapacitete, da zapravo učinimo održivim visoko obrazovanje na teritoriji Srpske- kaže sekretar Milošević.

On je takođe naglasio da je važna spremnost da se jačaju kapaciteti nauke kao okvira iz koga izvire moderno visoko obrazovanje, a samim tim i svi drugi resursi jednog društva, njegov privredni, politički i demokratski potencijal, kao i da će opštim konsenzusom poslanika i Vlade biti uspostavljen čvrst temelj saradnje, gde će jedni druge podsticati da budu bolji.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, dr Željko Budimir, rekao je da zajednički projekti učvršćuju vezu naših univerziteta i da naš akademski prostor dobija zajedničku dimenziju.

- Istovremeno, ovo je izuzetno važno za intelektualnu zajednicu, jer će razmena ideja, mišljenja i završetak tih projekata sigurno dobro markirati određene probleme koji su prisutni u AP Vojvodini i Republici Srpskoj- rekao je ministar Budimir.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu, profesor dr Dejan Madić, istakao je da su univerziteti seme znanja, te da je ovaj vid saradnje AP Vojvodine sa Republikom Srpskom posebno važan.

- Ta saradnja će sigurno doneti dobre rezultate, jer kada se povežu istraživači sa obe strane Drine, ono najbolje će izaći na površinu i naš narod će imati velike koristi u svim oblastima obrazovanja, nauke i privrede- rekao je rektor Madić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu profesor dr Milan Kulić, kazao je da je ponosan na podršku koju Srbija i AP Vojvodina pružaju Republici Srpskoj, te da je ona veoma značajna za Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da je ove godine podržano osam projekata Univerziteta i izrazio uverenje da će naredne godine taj broj biti veći.

- Našim nastavnicima i istraživačima mnogo znači saradnja sa istraživačima iz Srbije jer doprinosi vidljivosti našeg univerziteta na globalnim univerzitetskim rang-listama- rekao je profesor dr Kulić.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci profesor dr Radoslav Gajanin, istakao je da su podržani važni projekti, koji će, osim toga što će rezultirati primenom u struci, povezati timove univerziteta u Novom Sadu, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)