SRPSKI ZA RUSE I UKRAJINCE: Srbisti pokrenuli inicijativu da se u školama pomogne đacima iz zemalja u ratu

Lj. B. - B. B.

02. 02. 2023. u 06:15

KAKO bi pomoglo deci iz Rusije i Ukrajine koja su upisana u srpske škole i koja slušaju nastavu na našem jeziku iako ga ne znaju, Društvo za srpski jezik i književnost usvojilo je Inicijativu za uvođenje izbornog predmeta Srpski jezik kao strani.

СРПСКИ ЗА РУСЕ И УКРАЈИНЦЕ: Србисти покренули иницијативу да се у школама помогне ђацима из земаља у рату

Foto N. Skenderija

Tim dokumentom predviđeno je da predmet Srpski kao strani jezik suštinski bude obavezan izborni predmet za učenike kojima srpski jezik nije maternji. Za izvođenje nastave bili bi angažovani stručnjaci iz polja srbistike koji su završili master studije sa specijalizacijom metodike srpskog kao stranog ili nastavici koji već predaju maternji jezik. Takođe, predviđeno je i da za ovaj posao budu plaćeni.

U osnovnim školama u Srbiji nastavu pohađa 65 učenika iz Ukrajine i 485 iz Rusije, dok su u srednje škole upisana 52 đaka iz Rusije.

- Društvu se obratio veliki broj nastavnika i profesora srpskog jezika i književnosti moleći za stručnu pomoć u izvođenju nastave za učenike iz Rusije i Ukrajine, koji su uključeni u obrazovni proces - kaže za "Novosti", prof. dr Slavko Petaković, potpredsednik Društva.

- Problem je višestruk, jer se ti đaci, bez ikakvog znanja ili sa relativno skromnim znanjem srpskog jezika, uključuju u odeljenja u kojima je srpski maternji. Pritom, treba da nauče srpski jezik u isto vreme dok slušaju nastavu iz matematike, istorije, geografije, fizike, hemije, biologije... Ne postoji pripremni period tokom koga bi učili srpski jezik, pa nakon ovladavanja njime, počeli da pohađaju redovnu nastavu, već bez pripreme u nastavu ulaze i oni i njihovi nastavnici.

Kako bi se prevazišao ovaj problem, Ministarstvo prosvete je organizovalo obuku za srbiste, ali to prema rečima našeg sagovornika, nije bilo dovoljno.

U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" koja u skoro svakom odeljenju ima đake iz Rusije i Ukrajine, ovaj problem prevazilaze tako što organizuju dodatnu nastavu srpskog jezika koju drže nastavnici iz ove ustanove.

- U našoj školi ima više od 30 đaka iz ove dve države, s tim što ih je više iz Rusije, a deca se vrlo brzo adaptiraju - kaže direktor Uroš Momčilović.

OBUČENO 600 NASTAVNIKA

PREMA podacima Ministarstva prosvete, obuku za rad sa decom iz Rusije i Ukrajine prošlo je 600 nastavnika srpskog. Za njih se uz redovno praćenje nastave organizuju dopunski časovi srpskog, a olakšavajuća okolnost je što je ruska azbuka slična srpskoj, pa učenici brzo savladaju naš jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!