MUČILI IH I NAJLAKŠI ZADACI: Završena analiza postignutih rezultata malih maturanata na završnom ispitu

B. Borisavljević

09. 11. 2022. u 07:20

SVAKI četvrti učenik osmog razreda na završnom ispitu je rešio svih devet zadataka osnovnog nivoa iz srpskog jezika, iz matematike je to učinila trećina učenika, dok je elementarno znanje na kombinovanom testu pokazalo 43,6 odsto svršenih osmaka, koji su tačno odgovorili na sva pitanja.

МУЧИЛИ ИХ И НАЈЛАКШИ ЗАДАЦИ: Завршена анализа постигнутих резултата малих матураната на завршном испиту

Foto N. Skenderija

Ovo je navedeno u Izveštaju o rezultatima završnog ispita, koji je sačinio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Jedan od kriterijuma kojim se meri kvalitet rada škola, prema prosvetnim standardima, jeste i da najmanje 80 odsto učenika ostvaruje osnovni nivo standarda postignuća na testovima završnog ispita. Ipak, nejasno da li se to odnosi na sva tačno odgovorena pitanja iz najlakše grupe ili samo na neke od njih. U poređenju sa uspehom učenika koji su malu maturu polagali na kraju školske 2020/2021. godine, rezultati su slabiji, jer je tada 44,7 odsto đaka uspelo da reši sve zadatke koji traže bazično znanje iz matematike, a 38,7 odsto iz srpskog.

Iako je na poslednjoj maloj maturi povećan broj zadataka sa ponuđenim odgovorima, pa ih je iz matematike bilo čak 17, a u samo tri se tražio postupak, to nije uticalo da mali maturanti bolje urade završni ispit. Pored standarda za zadatke sa osnovnog nivoa, propisano je i da najmanje polovina đaka treba da tačno reši srednje teške, a najmanje 20 odsto one najteže, sa naprednog nivoa. U izveštaju se ne navodi koliko đaka je bilo "iznad proseka".

Analiza ukazuje da su, u više od polovine od ukupno 30 okruga, đaci imali manje bodova od proseka iz sva tri testa. Bolje rezultate od republičkog proseka ostvaruju odlični učenici u gotovo svim okruzima. Nešto slabije postignuće od proseka imaju samo odlični učenici iz Kosovsko-pomoravskog i Prizrenskog okruga, navodi se u izveštaju. Za razliku od prethodne generacije, u kojoj su vrlodobri đaci imali prosečan broj bodova u svim okruzima, ove godine do "granice" su stigli samo u pet okruga - Južnobački, Sremski, Grad Beograd, Šumadijski i Rasinski.

Ocene bolje nego rezultati

SUDEĆI po uspehu iz škole, rezultati male mature trebalo bi da budu bolji. Više od polovine, odnosno, 51,3 odsto đaka koji su u junu polagali završni ispit, završilo je peti razred sa odličnim uspehom, u sedmom ih je bilo 41,1 odsto, a na kraju osmog 42,6 odsto. Vrlodobrih je na kraju osmog razreda bilo 34,8 odsto, dobrih 21,1 odsto, a dovoljnih samo 1,5 odsto. Prosečan opšti uspeh u osmom razredu iznosi 4,11. Sve petice, od šestog do osmog razreda imala su 11.452 učenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!