ZA UPIS MOŽE DA KONKURIŠE I DIJASPORA: Isti uslovi za Srbe iz regiona

LJ.B.

29. 05. 2022. u 07:00

Pravo na upis na budžet imaju i Srbi iz zemalja u okruženju - BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Albanije.

ЗА УПИС МОЖЕ ДА КОНКУРИШЕ И ДИЈАСПОРА: Исти услови за Србе из региона

Foto: M. Anđela

Oni uz ostala dokumenta predaju i izjavu u pisanoj formi da su pripadnici srpske nacionalne manjine u toj državi. Takođe, svim kandidatima, osim onima koji su srednju školu završili u Republici Srpskoj, potrebna su nostrfikovana dokumenta iz srednje škole ili potvrda da je nostrifikacija u toku.

Na fakultete u Srbiji mogu da se upišu i državljani Srbije koji su srednju školu ili neki od razreda završili u inostranstvu. I njima je potrebna nostrifikacija strane školske isprave. Posebno, državljani Srbije koju su u ovoj školskoj godini stekli stranu srednjoškolsku diplomu mogu da konkurišu u drugom upisnom roku za budžetska mesta određena odlukom Vlade Srbije za ovu kategoriju studenata. I njima je, takođe, potrebna nostrifikacija ili potvrda da su započeli taj postupak.

Takođe, i strani državljani mogu da se upišu na naše fakultete, pod uslovom da im je srednjoškolska diploma nostrifikovana, ali oni plaćaju celokupno školovanje, osim ako međunarodnim sporazumom nije drugačije određeno. Prilikom upisa, kandidat je dužan da fakultetu podnese dokaz da je zdravstveno osiguran za školsku godinu koju upisuje, kao i da vlada srpskim jezikom ili jezikom na kome se izvodi studijski program.

Kandidati pripadnici romske nacionalne manjine mogu konkurisati za upis i kroz program afirmativnih mera. Ovaj program podrazumeva podršku kandidatima prilikom upisa i tokom studija. Oni su dužni da uz ostala dokumenta prilože potvrdu da su pripadnici romske nacionalne manjine i preporuku Nacionalnog saveta Roma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MNOGI GREŠE - KO IMA PRVENSTVO? Burna rasprava na internetu - neslaganje instruktora vožnje i sudskog veštaka