POSTANI MAJSTOR ZA VIDEO-PRODUKCIJU: Grafičko-medijska škola uvodi novi profil - tehničar za multimedije

B. Borisavljević

27. 04. 2022. u 07:52

LISTA želja malih maturanata "proširena" je još jednim obrazovnim profilom. Grafičko-medijska škola je dobila "zeleno svetlo" nadležnih i u septembru će u školske klupe sesti prva generacija budućih - tehničara za multimedije.

ПОСТАНИ МАЈСТОР ЗА  ВИДЕО-ПРОДУКЦИЈУ: Графичко-медијска школа уводи нови профил - техничар за мултимедије

Grafička škola/Miloš Bukumira, Foto M. Anđela

Takođe, ove godine će biti upisano još jedno odeljenje više na smeru tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje koji je, na prošlogodišnjem upisu, bio treći po popularnosti u Srbiji.

Prema rečima direktora Miloša Bukumire, novi smer objediniće u sebi video- produkciju, snimanje, obradu video i zvučnih materijala, montiranje slika i fotografija, postprodukciju. Takođe, đaci se osposobljavaju da kreiraju animacije i grafik, koji se objavljuje na internet stranicama i na različitim medijskim platformama.

- Rejting škole je, posle dužeg teškog perioda, značajno skočio - kaže Bukumira.

- Tome su doprineli novi obrazovni profili, ali i rekonstrukcija škole koja je bila u očajnom stanju. Posle devetogodišnje blokade računa, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu isplatio je, pre četiri godine milionska dugovanja škole i omogućio joj da normalno funkcioniše. Škola je renovirana, a za tu namenu izdvojili smo oko 57 miliona dinara. Broj bodova za prijem, u odnosu na period pre četiri godine, na nivou cele škole skočio je za 20 bodova.

Foto M. Anđela

On ističe da su obnovljene fasada i fasadna stolarija, zamenjena keramika, podovi, plafon, odrađeni molersko-farbarski radovi uz kompletnu rekonstrukciju radionice škole.

- Osim šest starih smerova za fotografa, sito štampara, tehničara grafičke dorade, tehničara štampe, tehničara za grafičku pripremu i tehničara za oblikovanje grafičkih proizvoda, pre četiri godine uveden je i novi smer za tehničara za digitalnu grafiku i internet oblikovanje - navodi Bukumira.

- Ove godine će na ovaj smer, koji je najtraženiji, umesto jednog odeljenja od 30 učenika, biti upisana dva.

NEMA PRIJEMNOG ISPITA

IAKO je reč o zanimanjima koja naginju ka umetničkim, đaci koji žele da upišu ovu školu, ne moraju da polažu prijemni ispit, pre završnog ispita.

Kako ističe Bukumira, bilo je predloga da se "provera talenta" uvede i u ovoj školi, ali to nije bilo prihvaćeno od nadležnih. Moguće je da će u narednom periodu doći do izmene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu