NOVI SAD GRADI NOVE MOSTOVE: Predata titula Evropske prestonice kulture, svečana ceremonija 13. januara 2022.

Lj. Preradović

09. 05. 2021. u 09:35

TITULA Evropske prestonice kulture u petak uveče je predata Novom Sadu, ali i Ešu (Luksemburg) i Kaunasu (Litvanija), gradovima koji će biti njeni nosioci u 2022. godini. Titulu su predali hrvatska Rijeka i irski Golvej, a svečana ceremonija, usled pandemije virusa korona, bila je organizovana onlajn, odnosno emitovana na irskoj televizijskoj mreži TG4.

НОВИ САД ГРАДИ НОВЕ МОСТОВЕ: Предата титула Европске престонице културе, свечана церемонија 13. јануара 2022.

Foto J. Ivanović

Svečana ceremonija proslave godine titule u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. na dočeku 7530. godine, dok će zatvaranje biti 31. decembra, takođe u okviru dočeka.

Novi Sad je prvi grad ispred zemalja kandidata za EU koji je postao Evropska prestonica kulture i tako se našao među više od 60 gradova nosilaca ove prestižne titule.

- Naša krilatica "Za nove mostove" proizlazi iz identiteta Novog Sada, u čijoj su burnoj istoriji upravo njegovi mostovi imali ključnu ulogu - rekao je direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković. - Na tome počiva i program ovog projekta, na stvaranju novih mostova, onih neuništivih, kojima ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, trajne legate.

Te mostove, kako je rekao Milenković, gradimo i između gradova - bivših, sadašnjih i budućih evropskih prestonica kulture, čije temelje čine ovi dugotrajni procesi i jačanje kapaciteta različitih aktera.

- Mostovi koji nas povezuju kao gradove - prestonice kulture, stavljaju naše lokalno kulturno nasleđe u okvire evropskih vrednosti i evropske kulturne baštine i tako radimo na onome što je naša zajednička budućnost, ne zaboravljajući ono što je naša prošlost - rekao je direktor Fondacije "Novi Sad-Evropska prestonica kulture.

SOLIDARNOST I PODRŠKA

SOLIDARNOST i podrška između gradova-prestonica kulture istakla se i tokom protekle godine, koja je bila naročito izazovna zbog novonastale pandemije, a posebno za gradove koji su u tom trenutku bili nosioci titule - Rijeku i Golvej. Njihova godina titule, usled nepovoljnih uslova, produžena je do 30. aprila 2021, dok je za Novi Sad pomerena na 2022. godinu. Kako kaže direktorka "Golvej 2020 - Evropska prestonica kulture", Patriša Filbin, ovaj 12-minutni program svečane ceremonije slavi samo neke od najzanimljivijih pozorišnih, muzičkih, plesnih, cirkuskih i vizuelnih umetnosti koje su predstavljane u onlajn formatu, ali i uživo sa publikom. Prikazan je rad 600 umetnika i organizacija koji su učestvovali u programu od 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!