BAJKA ZA DECU I ODRASLE: Premijera"Priče o majci" u Malom pozorištu "Duško Radović"

V. V. S.

07. 05. 2021. u 09:54

NA Večernjoj sceni Malog pozorišta "Duško Radović" večeras premijerno "Priča o majci" proslavljenog Hansa Kristijana Andersena, u režiji Ane Konstantinović: najavljena kao bajka za decu i odrasle, ova "mitska priča je na granici ritualnog, uznemirujuća i prepuna simbola.

БАЈКА ЗА ДЕЦУ И ОДРАСЛЕ: ПремијераПриче о мајци у Малом позоришту Душко Радовић

Foto B. Abdulović

- "Priča o majci" govori o gubitku i tugovanju, ali i načinima da se kroz te procese prođe. Gubitak je deo životnog ciklusa, neizostavni deo života - ističe rediteljka Ana Konstantinović.

- Neko ga posmatra kao deo sazrevanja, neko kao deo transformacije, a neko kao deo crnog na belom u jin-jang formaciji. Sigurno je da se svako od nas susreo sa najrazličitijim formama gubitka: od onih najbanalnijih kao što je gubitak dragih predmeta ili slika sa telefona, preko događaja kao što su selidba i raskid, pa sve do onih najkompleksnijih - bolest ili gubitak bliske osobe. Ma koliko gubitak bio "mali" ili "veliki", on uvek menja pojedinca i njegov identitet.

Autorska ekipa

Rediteljka Ana Konstantinović je uradila i adaptaciju, a u predstavi igraju Jovana Cvetković, Damjan Kecojević ("potpisuje" i scenski pokret), Vladislava Đorđević i Dejan Bošković.

Proces tugovanja, kaže ona, često nas ostavi bez ravnoteže, zato je sličan strahu. Jer, ulazimo u nepoznato, i sami sebi smo nepoznati:

- Tugovanje često ima razne oblike, nekad i sasvim neočekivane, iznenađujuće i naizgled nelogične. Tugovanje može biti ružno, lepo, smešno, tiho, glasno, jednostavno ili zbunjujuće. Ne postoji pravi ili tačan način da se prođe kroz ovaj proces. Svaki put je pravi put, dokle god uspevamo da idemo dalje.

Prva reprizna izvođenja predstave "Priča o majci" biće 13. i 26. maja na repertoaru "Radovića".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest