DAVID NASRNUO NA GOLIJATA: Reditelj Nikola Lorencin o dokumentarno-igranom filmu "Drava se ne predaje"

Ana Popadić

05. 05. 2021. u 12:14

NI posle osamdeset godina od junačkog i tragičnog čina komandanta kraljevskog monitora "Drava", poručnika fregate Aleksandra Berića, ne prestajemo da se divimo i da se čista srca klanjamo njegovoj hrabrosti.

ДАВИД НАСРНУО НА ГОЛИЈАТА: Редитељ Никола Лоренцин о документарно-играном филму Драва се не предаје

Foto M. Milić

Jednostavno: da poštujemo vojničku zakletvu koju je pod državnom zastavom Berić u neravnopravnoj borbi, do potonuća broda, časno položio domovini na oltar - kaže, za "Novosti", reditelj Nikola Lorencin,  koji je nedavno završio snimanje igrano-dokumentarnog filma "Drava se ne predaje".

Ovim filmom autor nas podseća na veliko herojstvo posade "Drave" i poručnika Berića koji su 12. aprila 1941. godine stradali u okršaju sa nemačkom avijacijom na Dunavu.

- Nisu to patetične reči zahvalnosti hrabrom komandantu Beriću, to je samo odjek junačkog dela, ali i našeg suočavanja sa pretnjom da ovaj ratni poduhvat nestane u zaboravu.

Pamtićemo kako se jedan brod suprotstavio jarosti Hitlerovog Vermahta, i naletima "štuka" Geringove Luftvafe. "Drava" nije posustajala, ukoštac se uhvatila sa najmoćnijom vojnom silim sveta, David je nasrnuo na Golijata - objašnjava Lorencin.

Foto S. Sarić

Autora pitamo može li se uopšte odužiti ljudima koji su ginuli za otadžbinu i našu slobodu i da li je i njegov film jedan od načina da se njihov podvig učini besmrtnim?

- Jeste, ovaj film predstavlja i volju da se odužimo, kako kažete, ljudima koji su ginuli za otadžbinu. Ali, ostaje i vaše pitanje: da li se uopšte možemo odužiti? Herojski čin nikada ne traži "oduženje", već samo nastavak hrabrog delanja, prema ugledu i podsticaju koji dolaze od junačkog gesta prethodnika. Na taj način snaga i čast herojskog dela nastavljaju da žive. Primer herojskog dela komandanta "Drave" Aleksandra Berića to potvrđuje; valjda odatle i potreba da se junački gest prelije u filmsko delo. Scenarista, poručnik fregate Dragan Spasojević prvi se odužio delu i herojskom činu komandanta Berića.

Sledeći nepisani mornarski kod, komandant "Drave" ostao je sa svojim poginulim mornarima na brodu koji je tonuo, pruživši pre toga veliki otpor neprijatelju. Može li se danas razumeti veličina njihove žrtve?

- Ako su data reč i zavet, hrabrost i junaštvo u osnovi takozvanog dramskog događanja pretvorenog u film, onda je razumevanje podnete žrtve, samo izraz saglasnosti, odnosno, našeg prihvatanja hrabrog dela. Jer, njegova veličina, otkrivamo, samo narasta i nastavlja da nadahnjuje. A film je tu da pomogne - da nas navede na razumevanje doista nesvakidašnjeg "događaja" - objašnjava reditelj.

SRBI S KOSOVA HEROJI DANAŠNjICE

NA naše pitanje ko su heroji današnjice, Lorencin odgovara:

- Bez heroja današnjice ne možemo da opstanemo ni časka. Danas, Berićevi naslednici jesu hrabra medicinska čeljad koja se danonoćno hvata ukoštac sa pretnjom zaraze i smrti. Heroji su, takođe, po mome sudu, oni preostali Srbi, žitelji kosovskih i metohijskih enklava, opet danonoćno stali pred sumanute napade albanskih suseda. To su časna želja i odlučnost da opstanu, na mestu gde su ih vreme i otačastvo zavetovali, kao pod Berićevom zastavom, na vrhu jarbola "Drave" koja se - nije predala!

Glavne uloge u ovom ostvarenju tumače Lazar Đukić i Marija Bergman. Film nastaje u koprodukciji "Zastava filma" i "Krater studija". "Dravu", po rečima reditelja, sad čekaju burni časovi montaže i mnogostruke "obrade".

- Reč je o igranom, ali i o dokumentarnom, takođe i animiranom, arhivskom delu. U pitanju je rizičan "splet" različitih filmskih vrsta, pa i rodova, a ne samo žanrova. Obećali smo jednom od združenih producenata, odanih saradnika tokom realizacije filma, Rečnoj flotili Vojske Srbije, da će za njihov dan, 6. avgust, imati film "na brodu", odnosno, na palubi broda-muzeja kakvi su danas "Sava" i "Kozara".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri