NADEŽDA PETROVIĆ POD KROVOM UNESKA: Priznanje za našu zemlju povodom sto pedeset godina od rođenja velike slikarke

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

22. 04. 2021. u 22:43

STO pedeset godina od rođenja velike srpske slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović biće obeleženo u saradnji s Organizacijom UN za nauku, obrazovanje i kulturu. Izvršni savet Uneska na upravo završenom zasedanju u Parizu usvojio je preporuku za Generalnu konferenciju te organizacije o godišnjicama da se 150. godina od rođenja Nadežde Petrović obeleži uz povezivanje s ovom svetskom institucijom.

НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ ПОД  КРОВОМ УНЕСКА: Признање за нашу земљу поводом сто педесет година од рођења велике сликарке

Arhiva

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izrazila je zahvalost naše zemlje što je, na njen predlog, Izvršni savet doneo ovu preporuku.

Odluka je, istovremeno, i važna poruka, i veliko priznanje i za našu zemlju, i za rad, stvaralaštvo i angažman Nadežde Petrović.

Procedura je takva da zemlje članice preko Nacionalnih komisija za saradnju s ovom institucijom predlažu godišnjice s kojima se Unesko povezuje. Preporuka se usvaja na Izvršnom savetu, što je upravo učinjeno, a onda se definitivno potvrđuje ne Generalnoj skupštini. Odluka bi trebalo da bude formalno ozvaničena na plenarnom zasedanju u novembru.

Sve je učinjeno na vreme, jer se uklapa u ciklus saradnje za 2022-2023. godinu.

Nešto slično učinjeno je prethodno, takođe na predlog Srbije, i povodom proslave 150 godina od rođenja pesnika i diplomate Jovana Dučića, koja se obeležava ove godine.

Konkretno, država i nadležne institucije proslede Uneksu program kako nameravaju da obeleže godišnjicu, a različiti skupovi koji se organizuju tim povodom dobijaju tako međunarodni karakter.

Nadežda Petrović je rođena u Čačku 1873. godine i smatra se najznačajnijom srpskom slikarkom s kraja 19. i početka 20. veka. Potiče iz veoma talentovane porodice: njen najmlađi brat bio je književnik Rastko Petrović. Višu žensku školu završila je u Beogradu, a zatim položila ispit za nastavnicu crtanja u srednjim školama. Školovala se i usavršavala u Minhenu, Parizu, Italiji. Radila je i kao pedagog u Pljevaljskoj gimnaziji.

Bila je među osnivačima Kola srpskih sestara 1903. godine. Tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata prijavila se kao dobrovljna bolničarka u srpskoj vojsci. Umrla je u Valjevskoj bolnici 1915. godine od pegavog tifusa.

Nosilac je više odlikovanja, među kojima je i Orden Svetog Save.

MNOGOBROJNE IZLOŽBE

Prvu samostalnu izložbu Nadežda Petrović imala je u Beogradu 1900. Do 1912. izlagala je na mnogobrojnim izložbama, u Ljubljani, Zagrebu, Rimu, Parizu... Bavila se i fotografijom tokom ratnih vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)