KO (NI)JE DOBIO ANTIĆEVU NAGRADU? Kulturni centar Novog Sada demantuje Jelenu Lengold

E. V. N.

21. 04. 2021. u 08:23

ODLOŽILA je korona do daljeg i "Antićeve dane", manifestaciju koja je sredinom prošlog meseca trebalo da se 14. put održi u Novom Sadu.

КО (НИ)ЈЕ ДОБИО АНТИЋЕВУ НАГРАДУ? Културни центар Новог Сада демантује Јелену Ленголд

Foto: Arhiva "Novosti"

Čekanje da se steknu pandemijski uslovi za ovaj praznik poezije koji, uz niz programa podrazumeva izbor i uručenje dobitnika nagrade "Miroslav Antić", juče je pesnikinja Jelena Lengold prekinula na društvenim mrežama tvrdnjom da je upravo ona "dobila, pa izgubila" to priznanje, a razlozi su, navodno, političke prirode. Usledio je, međutim, oštar odgovor iz KCNS u kojem se kaže da je posredi "spin" i da žiri odluku o laureatu nije ni doneo.

- Čestitali su mi telefonom članovi žirija Slađana Ilić, Bojan Vasić i predsednik žirija Miroslav Radonjić. Rekli su mi i da su odluku o dodeli nagrade za moju zbirku "Mutni nagoveštaj kiše" ("Arhipelag") doneli jednoglasno - navela je Lengoldova dodajući da je kasnije u jednom neformalnom razgovoru saznala da se "nešto čudno desilo kada je žiri saopštio njeno ime organizatorima, a da je događaj hitno odložen".

Foto: Arhiva "Novosti"

Iz Kulturnog centra Novog Sada, koji sa Gradom organizuje "Antićeve dane", stigao je oštar demanti "na insinuacije i konstrukcije na osnovu bujne mašte i neproverenih informacija o uplitanju politike u proces odlučivanja o dobitniku nagrade za književno delo u okviru manifestacije 'Antićevi dani'".

(NE)SLOŽAN ŽIRI

PREDSEDNIK žirija Miroslav Radonjić rekao je, za "Novosti", da odluka o dodeli nagrade nije doneta, a da je Lengoldova bila samo jedan od predloženih kandidata. Nasuprot Radonjiću, njegove kolege Slađana Ilić i Bojan Vasić tvrde, za naš list, da je jednoglasan izbor žirija bila zbirka "Mutni nagoveštaj kiše" i da su se kao članovi žirija vodili isključivo vrednosnim kriterijumima.

- Odbor manifestacije i KCNS kao glavni organizator manifestacije nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje od žirija o tome ko je laureat za 2021. godinu. KCNS i Odbor "Antićevih dana" do momenta kada je doneta odluka o odlaganju zbog izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije nije dobio nikakvo obaveštenje ili zaključak o odluci žirija. Ne postoji bilo kakva zvanična odluka o dodeli nagrade osim eventualno privatnih dojava ili "curenja" informacija na bazi želja pojedinih članova žirija - poručuju iz KCNS.

U reagovanju se dodaje i da ako je neko privatno i nezvanično zvao Lengoldovu da je obavesti da je u užem krugu ili da je mogući laureat, to je učinio na svoju ruku i pre okončanja rada žirija što je nedopustiv propust.

Foto: Arhiva "Novosti"

Odbor "Antićevih dana" i KCNS, navodi se u saopštenju, nemaju saznanja o završetku rada žirija niti o konačnoj odluci o laureatu, te shodno tome nisu mogli ni na koji način da program manifestacije odlažu iz političkih pobuda, kao ni da nagradu "dodeljuju pa oduzimaju" jer je nisu nikome ni dodelili.

- Objava, nesumnjivo darovite i relevantne pesnikinje o navodnom oduzimanju nagrade koja nije ni dodeljena, predstavlja jeftin spin kako bi se privuklo malo medijske pažnje i ućario poneki politički poen. U bliskoj budućnosti odluka o laureatu biće doneta na transparentan i nedvosmislen način, a javnost će o tome blagovremeno biti obaveštena - navode iz KCNS.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!