ZATOČENI U VREMENU: Premijera plesne predstave "Grand hotel" sutra u "Madlenijanumu"

M. Mirković

31. 03. 2021. u 10:39

SAVREMENI plesni komad "Grand hotel" koji će premijerno biti izveden sutra u "Madlenijanumu", nesvakidašnja je predstava u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića.

ЗАТОЧЕНИ У ВРЕМЕНУ: Премијера плесне представе Гранд хотел сутра у Мадленијануму

Foto Arhiva

Autorski dvojac ističe da komad ne prati radnju istoimenog filma, već se bavi specifičnim vremenom, preispitivanjem likova zatvorenih u prostoru jednog hotela, zatečenih u situaciji koje smo i sami bili svedoci i "akteri" tokom dana izolacije.

Šta bi se dogodilo kada bi vreme i prostor mogli da se vrate unazad? Kada bismo propustili neki susret i kada nikada ne bismo sreli najboljeg prijatelja, oca, ljubavnicu? - pita se reditelj predstave Aleksandar Nikolić, a za odgovorima na ova pitanja on i njegov imenjak Ilić tragali su uz podršku internacionalne ekipe saradnika i izvođača, pre svega kvarteta plesača iz regiona.

- U "Grand hotelu" vreme je zaustavljeno u lepoti, zavodljivosti i erotici likova. Da li će lepota zaista spasti svet, ili će permanentna čežnja za njom uništiti pojedinca? Preispitujem konstantno naše odnose prema životu, koji nezaustavljivo teče. Da li vreme zaista teče ili je njegov protok samo naš konstrukt kako bismo imali nekakav referentni okvir postojanja i sopstvene relevantnosti? Šta bismo sa tom nesvakidašnjom koketnom sposobnošću uradili da možemo da zaustavimo ili vratimo vreme? Da li bismo uništili svaki smisao civilizacije, pokrenuli emotivnu propast i zapravo uništili samog sebe? - pita se koreograf Aleksandar Ilić.

Izvođenja i ekipa

POSLE sutrašnje premijere, od 19 časova na sceni zemunske Opere i teatra "Madlenijanum", prva repriza predstave "Grand hotel" zakazana je za 16. april u isto vreme.

Muziku za predstavu je uradila Ana Krstajić, scenografiju Žorž Draušnik, a kostim Aleksandra Karović.

Igraju Mojca Majcen (Slovenija), Branko Mitrović (BiH), Jakša Filipovac (Srbija) i Ognjen Vučinić (Hrvatska).

Kreatori predstave objašnjavaju da se u grandioznom hotelskom zdanju gde se suštinski ništa novo ne događa, a svaki naš odlazak i dolazak ostaje beznačajan i neprimetan - ipak odvijaju drame naših malih života.

GOST Ognjen Vučinić, Foto Arhiva

- Mi smo živi sada i ovde, nama su naši strahovi, posrtanja i uzdizanja, ljubavi ili osećanje promašenosti najvažniji iako smo na širem planu samo usputni gosti. Time se poigravamo i u našoj predstavi. Niko u hotelu nije srećan. Nešto u bazi civilizacije nije dobro postavljeno - navodi Nikolić.

Projekat je koprodukcija Opere i teatra "Madlenijanum" i Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, a podržali su ga Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo kulture Slovenije, Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, Festival Velenje, Mestna občina Celje, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti i Institut za umetničku igru.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri