POVODOM PET GODINA OD SMRTI: Otvoren legat Milana Vukosa

V.V.S.

16. 02. 2021. u 15:14

POVODOM pet godina od smrti Milana Vukosa (1932. – 2016.), nekadašnjeg direktora RTS, diplomate i čoveka koji je imao veliki uticaj u formiranju najznačajnijih beogradskih manifestacija (FEST, BEMUS, BITEF, „Radost Evrpe“, a bio je i pokretač dodele „Okobarske nagrade“) – otvoren je legat u Udruženju za kulturu, umetnost i međunaodnu saradnju „Adligat“.

ПОВОДОМ ПЕТ ГОДИНА ОД СМРТИ: Отворен легат Милана Вукоса

Foto: Arhiva

Njegova supruga Stevanka Češljarov, novinaka RTS, formirala je zbirku koja sadrži brojne fotografije, nagrade, lične predmete, dokumenta,školske sveske, foto albume..

Vukos je  rođen je u Kragujevcu 1932. godine, gde je završio gimnaziju.

Već u srednjoškolskim danima počeo je da se bavi politikom i 1949. postao član SKJ. U Beograd  dolazi 1951. godine i upisuje jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu. Nakon završenih studija, radio je kao glavni i odgovorni urednik lista „Student“,  bio je i predsedik Saveza studenata Beogradskog univerziteta i predsednik Filmskog fonda koji je davao novac za nove filmove.

Foto: Arhiva

 

Od 1972. do 1985. godine bio je direktor Radio –televizije Beograd,  periodu često nazivanom „Zlatno doba televizije". Godine 1980. otvara Centar u Košutnjaku, prvi TV dom RTB-a. Posle imenovan je za ambasadora SFRJ u Venecueli,a  po povratku iz Venecuele, 1990. godine, formalno je bio zaposlen u RTS-u, gde je ostao do penzionisanja.

Preminuo je 15 februara 2016. godine i sahranjen je u Aleji zaslužih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri