BASARA SMIRIO STRASTI: Ime dobitnika "Ninove" nagrade podiglo manje buke nego što se očekivalo

M. Mirković

25. 01. 2021. u 21:26

БАСАРА СМИРИО СТРАСТИ: Име добитника Нинове награде подигло мање буке него што се очекивало

Foto Tanjug

ODLUKA da "Ninovu" nagradu za najbolji roman objavljen tokom protekle godine ponese Svetislav Basara, saopštena juče na konferenciji održanoj onlajn, kao da je podigla mnogo manje prašine i buke no što se očekivalo.

Činjenica da je Basarin "Kontraendorfin" ("Laguna") sa tri glasa ubedljivo nadmašio romane Darka Cvijetića i Ognjena Spahića nije izazvala preterano snažne reakcije "ni sa jedne strane" - možda je čak više uzbuđenja pa i negodovanja bilo među odanim pratiocima ovog priznanja, no među "bojkotašima" i svima koji uviđaju da se kredibilitet i ugled ove nagrade osipaju otkako je, sa istoimenim nedeljnikom, i sama privatizovana. Među njima čak ima i onih koji aktuelnu odluku "čitaju" kao osluškivanje te, druge strane, pa i svojevrsni otpor članova prema predsedavajućem Pančiću.

Foto Privatna arhiva

- Čestitam "Ninovom" žiriju na hrabrosti da donese politički nekorektnu odluku! - rekao je, za "Novosti", teoretičar književnosti Igor Perišić, koji se zbog oštrih zamerki na rad istog ovog žirija sa prethodnim laureatom Sašom Ilićem čak suočio na sudu:

- Posle godinu dana pauze, opet je nagrađen sjajan pisac. Između Vladimira Tabaševića i Svetislava Basare, u nizu "Ninovih" laureata ostaće prazno mesto. No, zbog prošlogodišnje brljotine treba biti oprezan sa dalekosežnim zaključcima, ali očigledno je da vaspitno-popravne mere bojkotaša pozitivno utiču na žiri.

O (ne)očekivanosti odluke da 67. leureat "Nina" postane baš Basara, i uticaju prošle godine započetog bojkota na žiri, slično misli i pisac Dejan Stojiljković, koji kaže:

- Mislim da se u aktuelnom "Ninovom" žiriju dogodio svojevrsni puč, gde je predsednik Teofil Pančić ostao u manjini, preglasan od ostalih.

Siguran sam da on sam nikada ne bi dopustio da nagradu dobije pisac koga proglašavaju četnikom i Vučićevim kolumnistom.

Vladimir Kecmanović, Foto N. Skenderija

Tri glasa za pobednika

ZA ROMAN Darka Cvijetića "Što na podu spavaš" (Književna radionica "Rašić") glasala je Marija Nenezić, a predsednik žirija Teofil Pančić za roman Ognjena Spahića "Pod oba Sunca" ("Kontrast izdavaštvo").

Basari su nagradu doneli glasovi Branka Kukića, Ivana Milenkovića i Marjana Čakarevića.

Smatram da je to dobrim delom i rezultat našeg bojkota, da su upravo pod tim pritiskom ostali članovi odlučili da odreknu poslušnost predsedavajućem Pančiću koji je tu svakako vrhovni ideolog i komesar.

Igor Perišić, Foto N. Skenderija

Pisac Igor Marojević, još jedan od inicijatora bojkota, nije želeo da se udubljuje u analizu i komentarisanje rada žirija.

- Kao bojkotaš ove nagrade, dosledno ostajem pri bojkotu "Nina", tako da je više i ne pratim - rekao nam je Marojević. Prilično mu je blisko i razmišljanje Vladimira Kecmanovića, takođe pokretača i zagovornika širenja bojkota, koji podržava sve više umetnika i iz drugih sfera, stajući uz bojkotaše "Nina" u odbranu slobode u književnosti i umetnosti.

- Ne zanima me odluka nekompetentnog žirija, a nisam preterano zainteresovan ni za trku Velikića i Basare za mesto Oskara Daviča - kaže Kecmanović, koji aludira na to da je i Basara, kao jedan od "sigurnih izbora" za žiri , "ponavljač" na listi laureata, baš kao i druga dva pomenuta pisca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)