DŽON HJUSTON, DIV HOLIVUDA: Program Kinoteke do kraja januara obeležava i izbor filmova velikog reditelja

M. N. M.

18. 01. 2021. u 09:11

ЏОН ХЈУСТОН, ДИВ ХОЛИВУДА: Програм Кинотеке до краја јануара обележава и избор филмова великог редитеља

Arhiva

JANUARSKI program Kinoteke će, nakon projekcija odabranih filmova slavnog britanskog rok muzičara i glumca Dejvida Bouvija, te reprize nekih programa iz decembra kada su zbog epidemioloških mera bioskopi radili samo po danu, obeležiti i izbor filmova velikog američkog reditelja DŽona Hjustona.

Ciklus posvećen slavnom američkom reditelju, scenaristi, glumcu, producentu duge i plodne karijere, dvostrukom oskarovcu, smešten u program "Fokus - DŽon Hjuston", biće predstavljen tokom poslednje sedmice u mesecu, od 25. do 31. januara, a otvara ga "Ostrvo Largo" (1948) sa Hemfrijem Bogartom i Lorin Bekol.

Reditelj, scenarista i glumac, koga su zvali titan Holivuda, nominovan je za Oskara u sve tri oblasti svog stvaralaštva, ukupno čak deset puta, a osvojio je dve nagrade Američke filmske akademije - za režiju i za scenario vesterna "Blago Sijera Madre" (1948). Ovo ostvarenje na programu će biti u sredu 27. januara, a uz taj film, Hjustonovo plodno i raznovrsno stvaralaštvo reprezentovaće još 13 ostvarenja snimljenih u rasponu od gotovo pola veka: "DŽungla na asfaltu" (1950), "Afrička kraljica" (1951), "Mobi Dik" (1956), "Neprilagođeni" (1961), "Sudija za vešanje" (1972) i drugi.

Ciklus zatvara, poslednjeg dana u mesecu, Hjustonov poslednji film "Mrtvi" (1987), prema prozi DŽejmsa DŽojsa.

RECIKLAŽA ILI UMETNOST

OVOG meseca reprizira se i revija "Rimejk - umetnost ili reciklaža?", a od danas do 24. januara publika će moći da uporedi filmove "Do poslednjeg daha" Žan-Lik Godara (1960) i DŽima Mek Brajda (1983), zatim "Jedanaest veterana" (1960) Luisa Majlstouna i "Igraj svoju igru" (2001) Stivena Soderberga, "Otvori oči" (1998) Alehandra Amenabara i "Nebo boje vanile" (2001) Kamerona Kroua, kao i druge "parove" originalnih i rimejk verzija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)