OTVOREN LEGAT RUŽICE SOKIĆ: Pogledajte šta je sve suprug poznate glumice poklonio "Adligatu" (FOTO)

V. V. S.

15. 12. 2020. u 07:50

LEGAT naše slavne filmske i pozorišne glumice Ružice Sokić (1934-2013) otvoren je juče u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", na dan Fondacije s njenim imenom - 14. decembra.

ОТВОРЕН ЛЕГАТ РУЖИЦЕ СОКИЋ: Погледајте шта је све супруг познате глумице поклонио Адлигату (ФОТО)

Foto D. Mišić

U Jugoslovenskoj kinoteci nalazi se filmska građa, a od sada u "Adligatu" (udruženju sa kojim je potpisan ugovor o poklonu i protokol o saradnji) nalazi se i sva ostala.

Foto Adligat

- Vrlo sam srećan, jer posle mene teško da bi ko mogao da se brine o kulturnoj zaostavštini Ružice Sokić. Ima stvari koje ostaju u kući i koje bih želeo da zadržim za života, a po mom testamentu i ugovoru o legatu, kasnije će takođe pripasti "Adligatu" - kaže, za naš list, Miroslav Lukić, suprug pokojne glumice.

- Sve što nisam podelio prijateljima i raznim drugim kućama, moći će ubuduće da se vidi u ovom Udruženju.

PRIZNANjA I NAGRADE

RUŽICA Sokić je nosilac gotovo svih priznanja za ženske uloge u filmu i pozorištu. Dobitnica je "Dobričinog prstena", nagrade našeg lista "Žanka Stokić", dve zlatne i jedne srebrne arene na Filmskom festivalu u Puli, priznanja "Zlatni ćuran", "Joakim Vujić", "Pavle Vuisić", "Sterijine nagrade" i mnogih drugih. Tokom 2010. objavila je knjigu sećanja "Strast za letenjem". Kao zaslužni umetnik, bila je dobitnik nacionalnog priznanja koje dodeljuje Ministarstvo kulture Republike Srbije, a Grad Beograd ju je proglasio zaslužnim građaninom, čime je određeno i mesto njene sahrane u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Pred posetiocima, kada to okolnosti dozvole, naći će se značajna pozorišna i druga arhivska građa, veliki broj nagrada, deo biblioteke sa više od stotinu knjiga (sa posvetama) kao i nameštaj iz stana Ružice Sokić koji je pripadao njenom ocu Petru Sokiću (1893-1964), uredniku lista "Pravda".

Foto Adligat

Ružica Sokić tokom svoje karijere odigrala je više od četiri stotine uloga: u pozorištu, na filmu, televiziji, radiju. Ostala je upamćena kao vrsni tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, posebno u delima savremenih dramskih pisaca, kao i ostvarenjima avangardne i moderne dramaturgije. Bavila se i pedagoškim radom: vodila je klasu glume na Akademiji umetnosti "Braća Karić" (1996-2000).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)