INTERVJU Viktor Savić: Moj Miloš iz "12 reči" nije "đavolji advokat", Grubor kojeg igra Tika Stanić - jeste

Maja Ješić

26. 11. 2020. u 15:36

ČUVENI Milutinac iz filma i serije "Montevideo Bog te video", "Na putu za Montevideo", Viktor Savić, koga ponovo gledamo na RTS, od sutra na Superstar TV, oblači odelo advokata Miloša koji će se zateći u vrtlogu sudstva i prljavog kapitala.

ИНТЕРВЈУ Виктор Савић: Мој Милош из 12 речи није ђавољи адвокат, Грубор којег игра Тика Станић - јесте

Foto Promo

Publika ga je volela i u seriji "Vojna akademija" u ulozi Zdravka Brkića, Nevena Sarića u "Senkama nad Balkanom" i mnogobrojnim pozorišnim ulogama. Sin čuvenog muzičara, pevača, bluzera i osnivača benda "Zona B", Jovana Loleta Savića, nedavno je sa kolegom Andrijom Miloševićem pokazao hrabrost i preduzimljivost ne osvrćući se na mnogobrojne prepreke svakodnevice i ekonomske kalkulacije, i zajedno su osnovali svoju umetničku kuću "Teatar na brdu". Za TV Novosti kaže da su, iako su imali zebnju, Andrija i on presrećni da im je repertoar nedeljama unapred rasprodat, u sali koja ima 500 mesta, i zaključuje da su ljudi žedni umetnosti i lepote.

Pred nama je serija "12 reči" u režiji Jelene Stolice, u kojoj igrate glavnu ulogu, mladog ambicioznog advokata koji se zatiče u mreži organizovanog kriminala i sudstva. Radi se o neobičnom krimi trileru. Kakvi su vam utisci pred premijeru?

- Moji utisci sa snimanja izuzetno su pozitivni, pogotovo rad sa rediteljkom Jelenom Stolicom, ali i ostalim kolegama. S obzirom da se radi o žanru koji je, smatram, i previše zastupljen, krimi trileru, serija je rađena iz malo drugačije perspektive - perspektive pravosuđa, hakera. Radi se o utemeljenoj priči sa puno informacija nepoznatih široj publici, sa "bitkoinima", "majnovanjem" i ostalim načinima da se dođe do novca. Očekujem uzbudljivu seriju koju ću i sam gledati.

Sudski procesi su prikazani realistično, ljudske sudbine i odnosi u svetu advokature... Produkciono, serija izgleda kao najbolji holivudski trileri koji prate velike sudske slučajeve? Da li ste zadovoljni dimanikom, dramatičnim nabojem, misterioznošću koju serija ovog žanra mora da nosi?

- Mogu da kažem da će "12 reči" biti jedna zanimljiva priča koja podseća zaista na neki holivudski triler. Posebno je zanimljivo to što takav pristup temi nismo imali priliku kod nas da gledamo, tako da serija predstavlja nešto potpuno novo i u vizuelnosti, načinu na koji se obrađuje problematika i suština serije.

Igrate mladog advokata sa problematičnom prošlošću, kojeg ambicija i strast prema poslu dovode u mrežu organizovanog kriminala, prljavog novca i tajnih "dilova". Vaš Miloš počinje da se lomi, preispituje moralnost svojih postupaka, doživljava najdublje unutarnje urušavanje i preispitivanje. Kako ste ga "iskopali" u sebi?

- Nisam imao problem da ga pronađem u sebi, jer se mi svi svakadodnevno susrećemo sa samoproverom, samokontrolom, preispitivanjem svojih moralnih kodeksa, postupaka. Svaki čovek sklon je introspekciji, pogotovo lik kojeg ja tumačim - Miloš, advokat, koji je dobio priliku da se bavi poslom koji je oduvek želeo, a dugo nije mogao da ga dobije. On svoje lične i profesionalne parametre proverava na veoma buran i bolan način.

Foto Promo

Vaš junak dobija slučaj da brani najvećeg mafijaškog bosa. Kakav je Nikola Pejaković u ulozi šefa mafije, kako ste sarađivali na setu, vi i "vaš glavni klijent"?

- Sa Nikolom Pejakovićem nisam imao baš toliko zajedničkih scena, iako ga u jednom trenutku čak i branim na sudu, ali radim za advokatsku kancelariju koja ga brani. Bio je fenomenalan kasting za ulogu koju tumači Nikola Pejaković. On je maestralan glumac. Moram da spomenem da je kod nas u "Teatru na brdu" pisao i režirao predstavu "Šećer je sitan osim kada je kocka", sa kojom smo pre tri dana doživeli 50-to izvođenje, kao i predstavu "Celo telo tu me boli". Iako u seriji nismo imali puno zajedničkih scena, radili smo na ova dva sjajna pozorišna projekta. Gledao sam ga kada sam bio mali i smatram da je pun pogodak što on igra ulogu glavnog negativca u našoj seriji.

Da li je Miloš - Đavolji advokat?

- Miloš nije "đavolji advokat", Grubor kojeg igra Tika Stanić jeste.

U seriji se prepliću esencijalna etička pitanja. Poverenje je važnije od pravila, lojalnost od zakona i pravde? Kako vi lično doživljavate tu vrstu preispitivanja, kakav je vaš stav?

- Lično, ne doživljavam to tako, postavljam se i ponašam po hrišćanskim parametrima, a to je da su zakon i pravila nešto što je utemeljeno i tu nema prostora za menjanje, pa ni lojalnost ne može da bude izgovor da se taj zakon krši. Što se tiče moje uloge u seriji i advokature, tu već ima prostora za različita tumačenja, u kojoj meri su poverenje i lojalnost važniji od nekih pravila. Ukoliko će neko pravilo dovesti do toga da se nevina osoba osudi, onda ne postoje zakoni, pravila, lojalnost, koji tako nešto mogu da opravdaju.

Foto Promo

Glavni junak, Miloš, biva uvučen i u svet hakerskog podzemlja. Da li ste nešto novo saznali, kako izgleda hakersko podzemlje kod nas, čime se bave?

- To su mladi ljudi, "natopljeni" IT znanjem, predstavnici potpuno novih generacija čije znanje u nekim momentima, ili u "zlim rukama", može biti zloupotrebljeno. Na sreću, i oni, kroz preispitivanja, i pojedinačno i kao grupa, shvataju razliku između dobra i zla, pa kao i glavni junak, moj Miloš, prelaze "na sunčanu stranu ulice".

Po nekim politikolozima i filozofima - pravda nije racionalna kategorija, ne postoji način da se ona precizno utvrdi ili izmeri, a po drugima je apsolutna kategorija. Učestvujući u projektu "12 reči", šta ste promišljali, kojoj teoriji ste bliži, i kao umetnik i kao "civilno lice", običan građanin?

- Ne mogu da se vodim parametrima politikologa i filozofa, ne smatram njihovo mišljenje za validno po pitanju bilo čega. Držim se hrišćanskih parametara, po hrišćanskim teorijama rasuđujem i razmišljam, zna se šta su pravila, zna se šta je pravda, to uopšte nije dvosmislen pojam i nema prostora za različita tumačenja.

Foto Promo

Đavolji advokat", reditelja Tejlora Hakvorda, briljantan je film o moralnim lomovima kada se govori o etičkim kategorijama i "deljenju pravde" u savremenom svetu. Da li je Tihomir Stanić, koji igra poznatog i uticajnog beogradskog advokata, u seriji vaš strašni Al Paćino, oličenje samog vraga, fatalnog inteligentnog uma, a vi - naš Kijanu Rivs, beskompromisni borac za pravdu?

 S obzirom da niste gledali seriju i niste čitali scenario, drago mi je da se iz tako malo materijala, kao što je "tizer" ili "trejler" moglo da razume da ova serija ima neku paralelu sa "Đavoljim advokatom". Do ovog trenutka nisam ni razmišljao na taj način, bez obzira što sam skoro gledao taj film ponovo. Da, mislim da ste dobro to pogodili, da, zapravo, lik koji Tika Stanić tumači ima veze sa onim koju tumači Al Paćino (iako bi bilo gordo da se poredimo sa holivudskim zvezdama kakve su Rivs i Paćino) kao "đavolji advokat". A moja uloga ima veze sa onom koju tumači Rivs, čovek koji se susreće sa (ovozemaljskim) uzvišenjem i strmoglavim padom, pa osvešćivanjem i pokajanjem kao vidom borbe za pravdu i humanističke vrednosti, na čijem je vrhu čovekoljublje.

Zašto se serija zove "12 reči"?

- "12 reči" predstavlja verifikacioni kod pri otvaranju tzv. wallet-a, tj. onlajn novčanika na kome se drže kripto valute. A zašto je to jako važno, pogledajte u seriji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)